Kuva: aviarealestate.fi

Swecolta rakennesuunnittelu Aviapoliksen jättihotelliin

Helsinki-Vantaan lentoasemalle suoraan terminaalien yhteyteen nouseva 12-kerroksinen ja yli 700 huoneen kokonaisuus tulee valmistuessaan vuonna 2023 olemaan Suomen suurin hotelli huonemäärällä mitattuna. Sweco tekee kohteeseen rakennesuunnittelun ja koordinoi rakennusaikaista kosteudenhallintaa.

Kuva: aviarealestate.fi

Hotellin rakennuttaa Aviapoliksen lentokenttäaluetta kehittävä kiinteistösijoittaja AVIA Real Estate pohjoismaiden suurimmalle hotellioperaattorille Nordic Choice Hotelsille, joka on Suomessa tunnettu Clarion- ja Kämp Collection -ketjuistaan.

Lentokenttäympäristön erityispiirteet näkyvät Swecon mukaan muun muassa akustiikan ja melunvaimennuksen rakenneratkaisuissa sekä luotettaviksi todettujen modulaaristen valmiselementtien käytössä. Työmaan viereinen lähtevä ja laskeutuva lentoliikenne asettaa myös korkeusrajoitteita nostureiden käytölle, koska rakenneosia ei pystytä torninosturilla asentamaan ylimpiin kerroksiin saakka.

Kosteudenhallintakoordinaattorina Sweco tarkkailee kosteuden lisäksi rakenteiden ilmatiiviyttä, lämpöteknistä toimintaa sekä sisäilmateknisen toiminnan kannalta kriittisiä asioita. 

– Selkeitä kosteusteknisesti haastavia asioita hankkeessa on tehtaalla esivalmistettujen kylpyhuone-elementtien kuljetuksen ja asennuksen aikainen kosteudenhallinta siihen pisteeseen, että kylpyhuone-elementit ovat rakennuksen sisällä täysin säältä suojassa; kylpyhuone-elementtejä asennetaan kuitenkin yli 700 kappaletta. Elementtien määrä on valtava, jolloin kuivaketjun onnistuminen on kriittinen lopputuloksen kannalta, kertoo Swecon asiantuntijapalveluiden toimialajohtaja Jaakko Yli-Säntti.

Kokonaislaajuudeltaan 38 000 bruttoneliömetrin hotelliin i tulee 1000 hengen tapahtuma- ja konferenssikeskus, useita ravintoloita, baareja, spa-osastoja sekä näköalaravintola kattoterasseineen. 

– Tämä on kansainvälisellä mittapuulla hieno hanke ja olen iloinen yhteistyömme jatkumisesta sekä AVIA Real Estaten että Nordic Choice Hotelsin kanssa, jolle toteutimme aiemmin Aviapoliksen Clarion-hotellin. Olemme jo vuosikymmenten ajan osallistuneet lentokenttäalueen aktiiviseen kehittämiseen eri tekniikkalajeilla, esimerkiksi palkitulla rakennesuunnittelulla ja projektinjohdolla vastavalmistuneessa terminaalilaajennuksessa, rakennetekniikan toimialajohtaja Ismo Tawast sanoo.