morrow
Kuva: Morrow

Sweco mukana norjalaisen akkutehtaan suunnittelussa

Morrowin Norjan Arendaliin rakentaman akkutehdas Batterifabrikk 1:n vuotuinen kapasiteetti on 1 GWh. Pilottina toimiva tehdas valmistuu tänä vuonna.

Kuva: Morrow

Swecon saamaan toimeksiantoon kuuluu laitoksen hyödykejakelun mitoitus ja suunnittelu, jolla varmistetaan, että kennotehtaan laitteet, koneet ja käyttöjärjestelmät ovat saumattomasti yhteen linkittyneitä tehtaan toiminnan ja asetettujen tuotantotavoitteiden varmistamiseksi. Toimeksianto toteutetaan Sweco-konsernin sisällä crossborder-yhteistyönä Norjan ja Suomen maayhtiöiden välillä.

Swecon mukaan akkukennojen tuotanto vaatii suuren määrän raaka-aineita ja komponentteja käsitteleviä tuotantokoneita ja -laitteita.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että meillä on Swecon kaltaisia osaavia kumppaneita. Linkkinä toimiminen laitetoimittajien, urakoitsijoiden ja valmistajien välillä on ratkaisevan tärkeää tehtaan toiminnan kannalta, Morrowin operatiivinen ja tehdasrakentamisen johtaja Andreas Maier sanoo.

Batterifabrikk 1:stä kerättyjä tietoja hyödynnetään teollisen mittakaavan laitoksen kehittämisessä, jonka on suunniteltu aloittavan tuotannon vuonna 2028. Laitoskapasiteetti tulee olemaan 43 GWh.

– On erittäin kiinnostavaa olla tukemassa Morrowin ja Norjan akkuteollisuuden kehittymistä tässä mielenkiintoisessa projektissa. Swecon ehdoton valtti on kyky muodostaa korkealuokkainen kansainvälinen osaajaryhmä erilaisiin akkuprojekteihin, sanoo Swecon akkuteollisuuden johtava asiantuntija Hannu Johto.

Sweco on mukana Northvoltin akkutehtaalla Ruotsissa, Terrafamen akkumateriaalitehtaan rakentamisessa Suomessa ja Keliberin litiumtehtaan kehittämisessä Suomessa.

– Pohjoismaissa on selvästi oivallettu, että akkuteollisuudessa on kyse merkittävästä teollisesta murroksesta ja liiketoimintamahdollisuudesta osana vihreää siirtymää. Akut eivät ole koskaan ennen olleet näin relevantteja yhteiskunnassa. Kehityksessä on silti tärkeää pitää huolta siitä, että akkuteollisuus on osa ratkaisua eikä päinvastoin. Pohjoismaista tulevien akkujen ja akkumateriaalien tulee olla kestävästi ja vastuullisesti tuotettuja, hyödyntäen myös metsäteollisuuden sivuvirtoja ja kierrätysmateriaaleja. Hyvänä esimerkkinä ligniinisovellukset, sanoo Swecon kestävän kehityksen johtaja Mia Andelin.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail