Suomalais-venäläisen koulun uudisrakennus tehtiin puuelementeistä

Suomalais-venäläisen koulun uusi 700 oppilaan rakennus on valmistunut Pohjois-Helsingin Kaarelaan. Rakentamisesta vastasi SRV, rakennuttamisesta Senaatti-kiinteistöt ja arkkitehtisuunnittelusta arkkitehtitoimisto Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy (AFKS).

Rakennus on L-kirjaimen muotoinen, 2-kerroksinen, 6300 bruttoneliömetrin laajuinen, ja se on rakennettu massiivipuuelementeistä. Rakennuksen runkomateriaalina on käytetty CLT:tä ja liimapuuta. Yläpohjarakenteet ovat LVL-viilupuuta ja julkisivu palosuojakäsiteltyä puuta.

Koulun tilat koostuvat yhteisöllisistä, avarista torialueista sekä suljetummista pienryhmä- ja aineopetustiloista. Hanketta on kehitetty yhteistyössä rakennuksen käyttäjän kanssa. 

– Koulurakennus on toiminnallisuudeltaan, arkkitehtuuriltaan ja ympäristön näkökulmasta Senaatin kärkihankkeita. Panostimme korkeatasoiseen suunnitteluun, käyttäjien osallistamiseen sekä ympäristön näkökulmasta kestävän ratkaisun toteuttamiseen, kertoo Senaatin rakennuttajapäällikkö Timo Juolevi.  

SRV:n mukaan RTS-ympäristöluokituksen hiilijalanjälkivertailussa rakennuksen hiilijalanjälki on 21 % pienempi kuin keskimääräisellä koulurakennuksella. Vähähiilisyyden lisäksi hankkeessa on toteutettu kiertotaloutta. 

– Purkutöiden myötä vanhasta koulurakennuksesta syntyi lähes 15 000 tonnia betoni- ja tiilimursketta, joka saatiin hyödynnettyä täysimääräisesti piha-alueiden maanrakentamisessa. Paitsi että murske on kierrätettyä materiaalia, sillä myös vältettiin turha jäterahdin poisvienti ja uuden materiaalin rahti kohteeseen, SRV:n projektipäällikkö Reima Liikamaa sanoo.