LVL on yksi insinööripuutuotteista. Kuva: storaenso.com

Stora Enso kehittää puisia tuuliturbiinien lapoja saksalaisen startupin kanssa

Stora Enso ja saksalainen Voodin Blade Technology GmbH ovat solmineet kumppanisopimuksen puusta valmistettujen tuuliturbiinien lapojen kehittämiseksi. Stora Enson mukaan 20-metriset lavat 0,5 megawatin turbiiniin ovat jo tuotannossa ja 80-metrisiä lapoja suunnitellaan.

LVL on yksi insinööripuutuotteista. Kuva: storaenso.com

– Energiakriisi ja kunnianhimoiset päästötavoitteet ovat kasvattaneet tuulivoiman kysyntää suuremmaksi kuin koskaan. Kumppanuus Voodin Bladesin kanssa nopeuttaa vastuullisen ja kilpailukykyisen arvoketjun luomista tuuliturbiinilapojen kasvaville markkinoille, Stora Enson Wood Products -divisioonan johtaja Lars Völkel sanoo. Voodin Blade Technology GmbH on saksalainen startup-yritys, joka kehittää, myy ja valmistaa tuuliturbiinien lapoja insinööripuutuotteista.

Ensimmäiset 20-metriset lavat valmistetaan Stora Enson viilupuusta eli LVL:stä (Laminated Veneer Lumber). Stora Enson mukaan LVL sopii kuormankantokykynsä vuoksi hyvin suurikokoisiin turbiinin lapoihin. Ensimmäiset LVL-lavat asennetaan 0,5 megawatin turbiiniin lähelle Saksan Warburgia vuoden 2022 lopulla.