Hämeentie 135. Kuva: Varma

SRV uudistaa Metropolialle urbaanin kulttuurikampuksen Arabiaan

SRV ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma ovat allekirjoittaneet sopimuksen Helsingin Toukolassa sijaitsevassa historiallisessa Arabian tehdaskorttelissa KOY Hämeentie 135:ssa sijaitsevien tilojen peruskorjauksesta. Hanke on osa Varman Arabia135-kiinteistökehityshanketta, jonka avulla kehitetään aluetta eläväksi kaupunkiympäristöksi.

Hämeentie 135. Kuva: Varma

Nyt käynnistyvässä Metropolian kampuksen kolmannessa vaiheessa peruskorjattavat tilat uudistetaan Metropolia Ammattikorkeakoulun opetuskäyttöön. Aikataulun mukainen valmistuminen on keväällä 2021, jonka myötä kaikki Metropolian luovien kulttuurialojen toiminnot keskittyvät Arabian kampukselle. Lopullista urakkahintaa ei julkisteta.

Peruskorjattaviin opetustiloihin sijoittuvat Metropolian elokuva- ja tv-, esitys- ja teatteritekniikan, viestinnän ja XR-designin opetustilat sekä Helsinki XR Center. Opetustilat koostuvat muun muassa luentosaleista, studioista ja muista tiloista. Lisäksi rakennetaan kahvilatilat keittiöineen. Peruskorjattavien tilojen laajuus on yhteensä noin 10 000 bruttoneliömetriä.

”Arabian kulttuurikampuksen rakentamisessa yhdistyy osaamisemme historiallisten kiinteistöjen peruskorjauksesta sekä musiikki- ja opetustilojen rakentamisesta. Aiemmin olemme uudistaneet esimerkiksi Helsingin Yliopiston Tiedekulman ja pääkirjaston Kaisa-talon sekä Helsingin kaupunginteatterin niiden alkuperää kunnioittaen. Olemme rakentaneet akustisesti vaativia tiloja, joista kärkiesimerkki on Helsingin Musiikkitalo. Lisäksi SRV:llä on mittava kokemus kouluhankkeiden toteutuksesta. Tälläkin hetkellä meillä on käynnissä useita merkittäviä kouluhankkeita ympäri Suomen”, SRV:n yksikönjohtaja Antti Raunemaa kertoo.

3-vaihe: Arabian kampus, XR keskus (havainnekuva)

Parhaillaan SRV toteuttaa Arabian kampusalueelle myös hankkeen toisen vaiheen musiikin opetustiloja. Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Pop & Jazz Konservatorion yhteiskäyttöön rakennettavan Musiikin uudisrakennuksen rakennustyöt käynnistettiin purkutöillä helmikuussa 2019. Tällä hetkellä työmaalla on käynnissä kellarikerroksen paikallavalurakenteiden loppuvaihe ja betonielementtiasennus. Musiikin uudistilojen valmistumisen myötä vuoden 2020 lopussa Metropolian ja Pop & Jazz Konservatorion musiikin opetus muuttaa uudisrakennukseen. Uudisrakennuksen laajuus on noin 7 500 bruttoneliömetriä.

SRV on myös peruskorjannut osana Arabia135-hanketta samassa kiinteistössä sijaitsevat studiotilat. Maaliskuussa 2019 luovutetut tilat nykyaikaistettiin täyden palvelun studiokokonaisuudeksi. Studio 135:ksi nimettyihin tiloihin valmistui elokuvakalustovuokraamo Angel Filmsille mm. kaksi TV- ja elokuvastudiota, joista isompi studio on kooltaan 926 m² ja pienempi 250 m².  Peruskorjauksen laajuus oli noin 4 000 bruttoneliömetriä.