Ilmavaihtuvuuden mittausta sairaalan eristystilatutkimuksessa.

Sisäilmapaja 10 vuotta: Tolokun sisäilimoo Kuopiossa

Sisäilmapajan kymmenettä pajaseminaaria juhlitaan 14.-15.11.2018 Kuopiossa. Perinne on saanut alkunsa kymmenen vuotta sitten Kuopiossa, joten seminaari palaa juhlavuotenaan takaisin Kuopioon Itä-Suomen Yliopistolle, Snellmanialle. Seminaariin on tulossa yli 650 osallistujaa ja 59 näytteilleasettajaa.

Ilmavaihtuvuuden mittausta sairaalan eristystilatutkimuksessa.

”Tämän vuoden teemana on kiinnittää huomiota hyvään sisäilmaan ja miten sitä ei tulisi pitää itsestäänselvyytenä. Usein keskustelu aiheesta nousee valloilleen, kun puutteita terveestä sisäilmasta ilmenee. Tänä vuonna asiaa halutaan nostaa esille myönteisessä mielessä, sen vuoksi tapahtuman slogankin kuuluu savolaisittain Tolokun sisäilimoo – Hilipeempi mielj”, kertoo professori Pertti Pasanen.

Paneelikeskusteluja saapuu johtamaan Sosiaali- ja terveysministeriön sisäilma-asioista vastaava Jari Keinänen sekä rakentamisesta vastaavasta ympäristöministeriöstä Katja Outinen. Paneelikeskusteluissa tarkastellaan monipuolisesti yksilön kokemia sisäilmahaittoja ja kuinka huonoon sisäilmaan ollaan löydetty ratkaisu. Alustajina ovat mm. kiinteistön omistajat, huoltajat ja työnantajat.

Sisäilmapaja10 -seminaaria on Itä-Suomen yliopiston lisäksi ollut toteuttamassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Sisäilmayhdistys Ry, Kuopion kaupunki ja Savonia-ammattikorkeakoulu.

Valtioneuvosto on laatinut Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelman. Sen tavoitteena on kannustaa julkisten tilojen sisäilman kuntoon laittamiseen ja tehostaa huonosta sisäilmasta oireilevien hoitoa ja kuntoutusta. Ohjelmakausi kestää kymmenen vuotta ja sen aikana vakiinnutetaan kiinteistönhoitoon toimintatapa, jossa rakennusten kunto, sopivuus sen käyttötarkoitukseensa ja käyttäjien kokemuksia arvioidaan säännöllisesti. Sisäilman laadusta huolehtinen kuuluu siis osaksi kiinteistönhoitoa.