Nordwin College Sneek, Hollanti

Siparilan puutuotteet kiinnostavat Alankomaissa

Alankomaat on noussut yhdeksi puisia ulkoverhoustuotteita ja sisustuspaneeleita valmistavan Siparilan merkittävimmistä vientimaista. Yrityksen vienti Alankomaihin on kasvanut kahdessa vuodessa nollasta yli 2 miljoonaan euroon.

Nordwin College Sneek, Hollanti

Siparilan Vaajakosken-tehtaalta Keski-Suomesta kulkee Alankomaihin kaksi rekkalastillista tuotteita joka viikko. Viime vuonna Alankomaiden vienti kattoi Siparilan liikevaihdosta 10 % ja suunta on ylöspäin: tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kauppaa maahan on tehty jo puolet koko viime vuoden arvosta.

Siparilan mukaan rakentamisen ekologiset ja elinkaareen liittyvät kysymykset ovat tällä hetkellä hyvin tärkeitä teemoja rakennusalalla Keski-Euroopassa. Puu jatkaa hiilinieluna toimimista myös käsittelyn jälkeen, joten puurakentamisessa on paljon potentiaalia ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– Ilmaston lämpenemisestä käytävän keskustelun ansiota arkkitehdit Hollannissa ovat alkaneet suosia suunnitelmissaan uusiutuvia luonnonvaroja, kuten puuta. Siparilan hollantilaisen jälleenmyyjäkumppanin Interfacan toimitusjohtaja Bert Huijsman sanoo.

Euroopan poliittinen tilanne heijastuu Huijsmanin mukaan maan rakennusalaan.

– Lähestyvä Brexit on tuonut Hollantiin painetta rakentamiseen. Brittein saarilta on siirtynyt paljon ihmisiä ja yrityksiä Amsterdamiin, jotka tarvitsevat toimitiloja ja asuinrakennuksia, jatkaa Huijsman.

– Olemme kehittäneet palosuojattuja ja valmiiksi maalattuja ulkoverhouspaneeleita Keski-Euroopan kysyntään. Lämpökäsittelyn ansiosta pehmeä kuusipuu yltää samaan lujuusluokkaan kuin sademetsien kovapuut, kertoo Siparilan toimistusjohtaja Juha Sojakka.

Liiketila, Gorredijk, Hollanti

Kaikki Siparilan käyttämä puu on PEFC-sertifioitua, mikä takaa, että puu on korjattu kestävällä tavalla ja metsän monimuotoisuutta kunnioittaen.

– Hollantilaiset arvostavat ympäristösertifioituja tuotteita, ja me pystymme vastaamaan myös näihin vastuullisen rakentamisen vaatimuksiin, Sojakka vakuuttaa.

Siparilan mukaan kasvun mahdollisuuksia Keski-Euroopassa riittää, vaikka esimerkiksi Saksan ja Ranskan markkinoille onkin vaikea päästä vahvojen paikallisten toimijoiden vuoksi. Myös asiakkaiden projektikohtaisiin tarpeisiin on pystyttävä vastaamaan ketterästi.

– Yhdessä kuormassa voi olla usean eri projektin tuotteet tarkkoine kappalemäärineen ja pituuksineen. Kattavan raaka-ainetoimittajien verkoston ansiosta pystymme vastaamaan joustavasti asiakkaiden tarpeisiin, Sojakka kuvaa kaupan luonnetta.

Sojakka uskoo, että Siparilan kasvu Euroopassa löytyy lähivuosina lisääntyvästä ulkoverhoustuotteiden kysynnästä. Kiinnostus puun käyttöön sisustuksessa voi avata mahdollisuuksia myös sisustuslevyille ja -paneeleille. Ulko- ja sisäverhoustuotteissa on vientiä kehitetty pitkäjänteisesti Skandinavian ja Euroopan markkinoiden lisäksi myös valtamerten takaisille markkinoille.