Helsingin Olympiastadionin puu-ulkoverhouksen uudistaminen on edennyt runkotöiden ja ulkoverhouslaudoituksen osalta etukaarteeseen.

Siparila remontoi Olympiastadionin puujulkisivun

Puuverhoilun kehittäjänä tunnettu Siparila toteuttaa Helsingin Olympiastadionin puu-ulkoverhouksen. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kansallismonumentin puu-ulkoverhous toteutetaan mahdollisimman samanlaisena kuin alkuperäinen verhous. Puu-ulkoverhous on valmis ensi vuoden loppupuolella.

Remontissa julkisivujen puuverhoukset uusitaan vanhan mallin mukaisina mutta korottaen kaksi metriä, jotta uudet katsomokatokset saadaan piiloon julkisivun taakse.

Rakenteellisesti aiempaa korkeammalle kurottava puujulkisivu on toteutettu itsenäisellä tukirakenteella, johon runkorakenne ja puu-ulkoverhous kiinnitetään. Stadionin julkisivun korjaustyön suurin vaikeus on julkisivun haastava muoto: ulospäin kallistuvat seinäpinnat erityisesti kaarteiden osalta.

– Tämä on kyllä ehdottomasti haastavin kohde, mitä olemme olleet koskaan tekemässä. Erityisesti mitoitus ja runkotyöt ovat aiheuttaneet kovasti säätöä. Kun yhdessä työvaiheessa tehdään pieni poikkeama, se kertautuu moninkertaisena ulkopintaan päin tullessa, kertoo Siparilan myyntijohtaja Olli Prättälä erikoisprojektin tuomista haasteista.

Korkealla tapahtuva asennustyö tuo oman turvallisuushaasteensa. Koska telineiden rakentaminen ei ollut mahdollista, asentajat tekevät työtään yläilmoissa kuukulkijan ja saksilavojen päältä. Turvallisuussyistä työn alla oleva alapuolinen alue on täysin suljettu muilta työmaan työntekijöiltä.

Helsingin Olympiastadionin puu-ulkoverhouksen uudistaminen on edennyt runkotöiden ja ulkoverhouslaudoituksen osalta etukaarteeseen.

Olympiastadionin ulkoverhous toteutetaan suomalaisesta PEFC-sertifioidusta, hienosahapintaisesta kuusilaudasta. Normaalia hienommassa hienosahapinnassa maalipinta pysyy urakoitsijan mukaan rouheampaa pintaa paremmin, mikä parantaa säänkestävyyttä. Olympiastadionin ulkoverhous käsittää 9000 neliötä seinäpinta-alaa. Kokonaiskuusisahatavaran määrä on 500 kuutiota. Ulkoverhouksen paneelit käsitellään teollisesti valvotuissa olosuhteissa. Maalaussertifikaatin mukainen viimeinen maalipinta sivellään asennetun ulkoverhouksen pintaan ensi kesän kuluessa.

Tällä hetkellä Olympiastadionin ulkoverhouksen parissa työskentelee 7 ammattilaista. Rakentaminen on edennyt runkotöiden ja ulkoverhouslaudoituksen osalta etukaarteeseen.

Olympiastadionin ulkoverhous toteutetaan mahdollisimman samankaltaisena kuin alkuperäinen esikuvansa. Jo tarjouspyyntövaiheessa Siparila toimitti yhteensä yhdeksän, eri sävyissä ja eri tavalla käsiteltyä testiseinän palaa, jotka sijoitettiin Olympiastadionin eteläpäädyn seinään kahdeksi kuukaudeksi säiden armoille. Testi osoitti, että pintakäsittely vastaa erittäin hyvin korkeita laatuodotuksia. Siparilan tuotteen leveyttä muokattiin hieman, jotta se vastaisi mahdollisimman hyvin alkuperäistä.

–  Voin sanoa, että tämä ei ole ollut ihan perustekemistä, sillä koko ajan pitää olla kieli keskellä suuta. Työ vaatii todellisia kirvesmiehen taitoja ja ennakoivaa otetta – seuraavat vaiheet on pidettävä koko ajan kirkkaana mielessä, sillä virheet kostautuvat työn edetessä, Prättälä sanoo.