Kuva: Tuomas Uusheimo ja JKMM arkkitehdit Oy

Amos Rex ja Lasipalatsin peruskorjaus sai Rakentamisen Ruusun

Vuoden 2018 Rakentamisen Ruusu myönnettiin Amos Rexille ja Lasipalatsin peruskorjaukselle. Hanketta leimasi korkealuokkainen yhteistyö ja sen tuloksena syntyi laadukas ja rohkea kokonaisuus. Kunniamaininnan sai Harri Salo työurastaan. Hänen esimerkillinen, systemaattinen ja ennakoiva työpanoksensa nousi esiin myös Amos Rexin ja Lasipalatsin hankkeessa.

Kuva: Tuomas Uusheimo ja JKMM arkkitehdit Oy

Rakentamisen Ruusu jaettiin 24. kerran. Rakentamisen Ruusulla Helsingin kaupunki nostaa vuosittain esiin ajankohtaista ja poikkeuksellisen laadukasta rakennettuun ympäristöön liittyvää työtä. Palkittavat valitsi Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.

Kuva: Mika Huisman

Amos Rexin maanalaiset näyttely- ja työtilat edustavat uusinta taidemuseorakentamista Suomessa. Teräsbetoniset paikallavaletut kupoliholvit kattavat museon uudet näyttelysalit, jotka mahdollistavat uudenlaisen nykytaiteen esittämisen. Kattoikkunoiden kautta syntyy näkymiä ympäristön tunnistettaviin yksityiskohtiin. Ikkunat kurkottavat ulos aukiolle muodostaen kumpuja, jotka toimivat katsomoina, estradeina tai vapaan oleskelun alustoina. Kaupunkiin on syntynyt uusi kohtaamisten ja tapahtumien tila.

Amos Rexin rakentamisen yhteydessä myös korjattiin Lasipalatsi huolellisesti ja harkitusti. Julkisivuissa on säilynyt niiden alkuperäinen ilme. Liiketiloista ja ravintoloista suurin osa on saanut pitää alkuperäisen käyttötarkoituksensa. Perinteikäs Bio Rexin elokuvateatteri liitettiin osaksi taidemuseota.

Palkinto osoitettiin seuraaville henkilöille:

  • Asmo Jaaksi, pääsuunnittelija, JKMM Arkkitehdit Oy
  • Freja Ståhlberg-Aalto, projektiarkkitehti, JKMM Arkkitehdit Oy
  • Katja Savolainen, projektiarkkitehti, JKMM Arkkitehdit Oy
  • Päivi Meuronen, sisustusarkkitehti, JKMM Arkkitehdit Oy
  • Stefan Björkman, rakennuttaja, Föreningen Konstsamfundet r.f.
  • Henrik Johansson, rakennuttaja, KOY Helsingin Lasipalatsi
  • Tuukka Turunen, rakennuttajakonsultti / työpäällikkö, Haahtela-rakennuttaminen Oy
  • Harri Salo, vastaava työnjohtaja, Haahtela-rakennuttaminen Oy
  • Ilkka Venho, vastaava työnjohtaja, Haahtela-rakennuttaminen Oy
  • Terhi Kuusela, rakennesuunnittelu, Sipti Oy.

Harri Salon työpanos sai Rakentamisen Ruusu -kunniamaininnan rakentamisen parissa tehdystä erityisen ansiokkaasta työurasta ja esimerkillisen huolellisesta työskentelystä rakennushankkeiden parissa.

Harri Salo työskenteli vastaavana työnjohtajana kymmenien vuosien ajan etenkin Haahtela-rakennuttaminen Oy:ssä. Hän on vuosien ajan ollut keskeinen tekijä onnistuneissa hankkeissa. Salo on tunnollisesti hakenut ratkaisut suunnitteluun ja toteutukseen liittyviin kysymyksiin tarvittaessa jopa hankkeen ulkopuolisten asiantuntijoiden avulla. Dokumentointiin liittyvät asiakirjat ovat aina olleet ajan tasalla ja hyvässä järjestyksessä. Harri Salon erikoisosaaminen kattaa vaativien uudis- ja peruskorjaushankkeiden työmaan johdon ja vastaavan työnjohtajan tehtävät.

Lue lisää Amos Rexistä:

Amos Rex