Futudesignin väkeä Mikonkatu 7:n oleskeluportailla. Kuva: Iikka Airas

SIO: Futudesign on vuoden toimisto

Sisustusarkkitehdit SIO on valinnut Vuoden 2023 sisustusarkkitehtitoimistoksi Futudesignin.

Futudesignin väkeä Mikonkatu 7:n oleskeluportailla. Kuva: Iikka Airas

Vuoden sisustusarkkitehtitoimisto 2023 on vuonna 2012 aloittanut helsinkiläinen Futudesign, jonka tiimi koostuu sisustusarkkitehdeista, arkkitehdeista sekä muotoilijoista. 

Arkkitehdeilla ja sisustusarkkitehdeilla on Futudesignin mukaan sen suunnitteluprosesseissa tasa-arvoinen asema ja kohteita ajatellaan kokonaisuuksina. 

– Ennenkin sama toimisto suunnitteli luontevasti eri mittakaavan ratkaisut kaupunkisuunnittelusta ovenkahvoihin, tunnetuimpana esimerkkinä tietysti Alvar Aallon toimisto, sanoo sisustusarkkitehti Anni Ojanen.

Futudesignin projektihin kuuluvat muiden muassa Mikonkatu 7:n peruskorjaus, Fiskars Groupin sekä Milttonin toimistot, uusin Iittala & co -myymäläkonsepti, Supercellin neuvottelu- ja ravintolatilat, Boulevard Bar & Seafood ja Levain Merikortteli. 

Toimisto on erikoistunut haastavien arkkitehtuurikohteiden korjaus- ja täydennysrakentamiseen ja haluaa kehittää alalle uusia työtapoja.

– Nyt työn alla on legendaarinen Aleksanterinkatu 13, jossa hyödynnetään kiertotalouden menetelmiä ja pyritään käyttämään purettuja materiaaleja uudestaan. Suunnittelemme ratkaisuja tiiviissä yhteistyössä viranomaisten ja asiantuntijoiden kanssa, sillä tähän ei vielä ole vakiintuneita käytäntöjä, arkkitehti Auvo Lindroos sanoo.

Lindroosin mukaan vanhaa hyödyntävä korjausrakentaminen tuottaa myös uutta ja mielenkiintoista designia.

– Säästää rahaa, aikaa ja ympäristöä, kun tilat valmistetaan aidoista, kauniisti patinoituvista materiaaleista. Ne eivät kaipaa pintaremonttia vuokralaisten vaihtuessa, Anni Ojanen toteaa.

Futudesign on suunnitellut tiloja myös Metaverseen.

– Voisiko olla jopa niin, että tulevaisuudessa tilat ovat laadukkaita ja resurssiviisaita, ja kaikki strösseli on sitten virtuaalimaailmassa, kysyy arkkitehti Teemu Seppänen.