Siltasairaalasta haluttiin tehdä kaupunkilainen aikuisten sairaala, jonka värimaailmalla ympäristö pidetään mahdollisimman rauhoittavana.

Siltasairaalan sisustusarkkitehtuuri

Sisustusarkkitehtuurilla on luotu Siltasairaalaan selkeitä tiloja, joissa on rauhoittava värimaailma. Materiaalien valintaan vaikuttavat sairaalan monet toiminnalliset ja tekniset rajoitukset, mutta lämpöä tuovalle puullekin on löytynyt paikkansa.

Siltasairaalasta haluttiin tehdä kaupunkilainen aikuisten sairaala, jonka värimaailmalla ympäristö pidetään mahdollisimman rauhoittavana.

Siltasairaalan sisustusarkkitehtuurin ovat suunnitelleet työyhteenliittymä Team Integratediin kuuluvan AW2-arkkitehtien sisustusarkkitehdit. 

– Siltasairaalassa on kaksi rakennusosaa: ST eli traumasairaala ja SY eli syöpä­klinikan laajennusosa. Niitä yhdistää silta. Silti sisustus­arkkitehtuurissa sairaalaa on työstetty yhtenä kokonaisuutena, sisustusarkkitehti Hanna Tjukanov kertoo. 

Tjukanovin mukaan Team Integrated on kehittänyt idean julkiseen rakentamiseen sopivasta sisustuksen yksinkertaisuudesta ja selkeydestä. Sen pohjalta Silta­sairaalalle on luotu yhtenäinen väri- ja materiaalikonsepti.

– Sisustuksessa on pyritty käyttämään laadukkaita materiaaleja mutta minimalistisella paletilla läpi sairaalan, Tjukanov sanoo.

Hanna Tjukanov on ollut mukana Siltasairaalan sisustussuunnittelussa luonnosvaiheessa vuodesta vuodesta 2017 vuoteen 2020 sekä vuonna 2022 vastaanottovaiheessa tekemässä jatko-, toteutus- ja hankintasuunnittelua sekä käyttäjäsuunnittelua sairaalan traumapuolen ST-osan ensimmäiseen kerrokseen. 

Tjukanovin lisäksi Siltasairaalan sisustusarkkitehtitiimiin ovat hankkeen eri vaiheissa kuuluneet Markus Eskola, Elina Vähäkylä, Johanna Hinkka, Satu Kaleva, Ulla Brunholm, Anne Hyytiäinen ja Teemu Vidgren.

Sairaalan värikarttaan on valittu Helsinki-värikartan julkisivuvärejä. Vaalean beigen lisäksi käytössä on rauhoittavisia sinisiä ja vihreitä. Kirkkaita punaisia on vältetty.

Helsingin värejä

Siltasairaalan tilaaja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS toivoi sisustussuunnittelijoilta, että  sairaalasta tulisi kaupunkilainen sairaala.

– Sen mukaisesti valitsimme sisätilojen väreiksi Helsingin julkisivujen värejä Helsinki-värikartalta, Hanna Tjukanov kertoo.

Voimakkaita, kiihdyttäviä punaisia on vältetty. Valittujen värien joukossa on vaalean beigen lisäksi paljon vihreitä ja sinisiä, jotka rauhoittavat. 

– Täällä vihreys ei ole luontoaihe, vaan se liittyy kaupunkilaisuuteen, Tjukanov toteaa.

AW2-arkkitehtien sisustusarkkitehdit seurasivat Uuden lastensairaalan suunnittelua, ja siihen verrattuna Siltasairaalasta haluttiin tehdä aikuisten sairaala, jossa on aikuinen värimaailma: ei kirjavaa, vaan ympäristö haluttiin pitää mahdollisimman rauhoittavana.

Värit toimivat opasteina, henkilökunnallekin.

– Esimerkiksi eri tehohoitomoduulit ovat erivärisiä, ja väri näkyy hyvin käytävältä. Leikkaussalit ovat kolmessa korttelissa, joista yksi on poltetun oranssin värinen, yksi vihreä ja yksi sininen.

Modernille sairaalalle tyypilliseen tapaan vuodeosastoilla on eri kerroksissa eri värit, ja myös syöpäklinikan päiväsairaalan kolmella kerroksella oma värimaailmansa. Pääsisäänkäynnistä syvemmälle rakennukseen kuljettaessa värit kylmenevät horisontaalisessa tasossa.

Jos tilassa on paljon potilaiden hoitoon tarvittavia laitteita seinillä, seinä on jätetty valkoiseksi ja väriä on vain työtasoissa ja lattiassa.

Hoitotilojen laatoissa on vain muutamaa väriä, ja wc-tilojen lattioissa on vain kahta väriä, potilailla omansa ja henkilökunnalla omansa.

Materiaaleille monta ehtoa

Sisustusarkkitehtuurilla on suuri merkitys potilaiden ja henkilökunnan hyvinvoinnille, mutta suunnittelun keinovalikoima on sairaalassa rajallinen. Esimerkiksi kuuman sairaalan tiloissa toiminnalliset laatuvaatimukset vaikuttavat mahdollisten materiaalien määrään. 

– Myös tilaajan toiveet auttoivat materiaalienvalinnoissa, esimerkiksi lattioihin haluttiin mahdollisimman vähän PVC-materiaalia, Tjukanov kertoo.

– Lisäksi valintaa ohjasi eri tilojen lääkintä­tilojen tilaluokitukset: G0:ssa ei ole vaatimuksia materiaalien suhteen, G2:ssa pitää olla ehdottomasti sähköä johtamaton lattia, koska tiloissa on paljon potilaan hengissä säilymiseen liittyviä sähkölaitteita.

Materiaalien valintaan vaikutti myös, että niiden värivaihtoehdoista löytyi sopivat sairaalaan tehtyyn värisuunnitelmaan. 

Selkeyden tavoite oli keskeistä myös materiaaleissa: samaa käytävämattoa käytettiin suuressa osassa tiloista ja käsienpesupisteiden taustat ovat samanlaiset.

– Materiaalivalikoiman yksinkertaisuus on helpottanut myös urakoitsijan työtä, Hanna Tjukanov toteaa.

Pehmeyttä sisustukseen tuovia kankaita on Siltasairaalassa vain akustiikkapinnoissa esimerkiksi henkilökunnan taukotiloissa, mutta puupintoja on enemmän.

Puumateriaali tuo lämpöä sisätiloihin. Puuta on käytetty sekä aitona viiluna että tammilaminaattina. Kuvassa hiljentymistila.

– Puumateriaali tuo lämpöä sisätiloihin. Puuta on paljon syöpäklinikalla ja odotustiloissa, aitona viiluna paneeleissa ja muun muassa ovissa sairaalaan sopivana tammi­laminaattina. Luentosaleissa ja henkilö­kunnan taukotiloissa lattiassa on tammi­parkettia, ja lisäksi yhdys­sillan istuskeluporras on tammea.

Suunnittelun aikana ovisuunnittelua yksin­kertaistettiin. Sairaalan ovet ovat pääasiassa tammilaminaattia, vain teknisten tilojen ja henkilökunnan käytössä olevat ovet on maalattu seinän sävyyn ja saatu ne niin häivytetyiksi.

Kiintokalusteet samaa perhettä

AW2-arkkitehtien sisustusarkkitehdit suunnittelivat sairaalan kiintokalusteet, muiden muassa kahteen suuntaan avautuvia läpi­antokaappeja, ala-, ylä- ja hyllykaappeja, säilytystiloja kunkin tilan erityistarpeiden mukaan sekä kahvilan ja vastaanottojen tiskejä. Koronan vaikutuksesta tiskien ympärille lisättiin laseja. 

Yhdyssilta on kaksikerroksinen. Oleskeluportaikon lisäksi sillalle on tulossa neuvottelutiloja.

– Kiintokalusteet on toteutettu mahdollisimman yhtenäisillä materiaaleilla. Kalusterungot ovat valkoisia, värejä on vain työtasoissa. Pesualtaiden Corian-tasojen värit ovat lattioiden värien mukaiset, Hanna Tjukanov kertoo.

Jos tilassa on paljon potilaiden hoitoon tarvittavia laitteita seinillä, seinä on jätetty valkoiseksi ja väriä on vain työtasoissa ja lattiassa.

– Ja päinvastoin: jos seinällä on väri, kalusteet ja lattiat eivät ole värikkäitä. Emme ole halunneet kuorruttaa koko tilaa, Tjukanov toteaa.

Tehohoitotilojen lattioissa mattoja korvaavia värialueita sängyille. Värit myös auttavat henkilökuntaa sijoittamaan sängyn sopivasti kattoon ripustettujen hoitolaitteiden alle.

Siltasairaalan irtokalusteet on hankittu käyttäjähankintoina. Sisustusarkkitehdit tekivät kalusteiden tilasovitukset pohjapiirroksiin ja konsultoivat tilojen käyttäjää esimerkiksi kalustevärien sovittamisesta sairaalan tiloihin.

Siltasairaalassa on 58 tehohoitopaikkaa, 16 leikkaussalia, 4 vuodeosastoa, 215 sairaansijaa ja 69 päiväsairaalapaikkaa.

Valaistuksen suunnittelu ja valaisimien valinta on ollut pitkälti sähkösuunnittelijan ja valaistussuunnittelijan tehtävänä. Team Integratedin arkkitehdit ja sisustusarkki­tehdit olivat mukana käytävämaailman valaistuksen suunnittelussa luonnosvaiheessa.

Sairaalassa on yleensä puhtaanvalkoinen yleisvalo, mutta valaistuksella voi olla hoidollisiakin tehtäviä. 

– Syvärunkoisen rakennuksen keskellä oleville tehohoitopaikoille ei tule päivän­valoa. Siellä on päivänvalon kiertoa mukaileva valaistus, joka ylläpitää potilaiden vuorokausirytmiä, mikä on toipumisen kannalta tärkeää, Hanna Tjukanov sanoo.

Teksti: Jaana Ahti-Virtanen | Kuvat: Mikael Lindén

Kuule miten voit kasvattaa rakennusalan myyntiäsi ja markkinoida tehokkaammin palveluidemme avulla

Antamalla yhteystietosi voimme olla sinuun yhteydessä tuotteisiimme liittyen. Lue lisää tietosuojasta tästä.