Kuva: Tuomas Uusheimo

Senaatti myy maanmittauskonttorin korttelin Hämeenlinnassa

Senaatti-kiinteistöt on käynnistänyt tarjouskilpailun Hämeenlinnassa sijaitsevasta maanmittauskonttorin korttelista. Myytävä kortteli viisine rakennuksineen on Engelin asemakaavan ruutukaava-alueen pohjoispuolella Sibeliuksenkatu 21:ssä.

Kuva: Tuomas Uusheimo

Kiinteistö myydään rakennuksineen, ja tontin pinta-ala on 8526 neliötä. Kiinteistöllä sijaitsee viisi rakennusta, jotka on rakennettu vuosina 1849–1911. Rakennusten yhteenlaskettu pinta-ala on 7750 bruttoneliötä. Asemakaavan mukaan myytävä tonttialue on merkitty yleisten hallinto- ja virastorakennusten hallintoalueeksi, jolla on rakennusoikeutta 12 789 kerrosneliötä.

Entisen yläalkeiskoulun rakennus suunniteltiin valtion Intendentinkonttorissa 1840-luvulla. Maanmittauskonttorin rakennuksen suunnitteli yleisten rakennusten ylihallitus. Lukiokadun puutalot eivät ole valtion rakennuttamia, vaan ne on rakennettu yksityisten toimesta asuinnoiksi. Rakennukset ovat sittemmin tulleet Hämeenlinnan kaupungin ja myöhemmin valtion omistukseen. Niiden asuinkäyttö on päättynyt 1950-luvulla.

Entisen yläalkeiskoulun ja maanmittauskonttorin vanhan osan rakennukset on suojeltu. Kiinteistö on lähes kokonaan osa Hämeenlinnan Koilliskulman puutalokorttelit ja koulut -nimistä valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.

Arkkitehtitoimisto K2S on laatinut kohteesta uudiskäyttösuunnitelma, jossa tontille on soviteltu myös mahdollista uudisrakentamista asumiseen. Kohde myydään kuitenkin nykyisellä voimassa olevalla asemakaavalla.