Kuva: Arno de la Chapelle

Senaatti korjaa Kirkkokatu 6:n eli Tieteiden talon

Senaatti-kiinteistöt aloittaa Helsingin Kruununhaassa sijaitsevan Tieteiden talon peruskorjauksen, joka kestää kesään 2022 saakka. Korjausurakan sai Rakennus Finrem Oy. Peruskorjaus maksaa kahdeksan miljoonaa euroa.

Kuva: Arno de la Chapelle

Kirkkokatu 6:ssa sijaitseva rakennus on valmistunut 1920-luvulla alun perin koulurakennukseksi. Viisikerroksisen päärakennuksen lisäksi pihalla on matalampi salisiipi. Rakennuksen erikoisuutena ovat Emil Cedercreutzin 70 kipsireliefiä, jotka hän lahjoitti koulun koristukseksi. 

Vuonna 1996 talosta kunnostettiin koti tieteellisille seuroille arkkitehti Vilhelm Helanderin suunnitelmien mukaan. Tämä restaurointivaihe on nyt tehtävän kunnostuksen lähtökohtana.

Nyt tehtävässä peruskorjauksessa osa kokoushuoneista muutetaan nykyaikaiseksi työympäristöksi Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) työntekijöille. Lisäksi muutama jäsenseura muuttaa salisiiven päädyn entiseen asuntoon. 

Peruskorjauksessa rakennuksen talotekniikka ja ravintolan keittiö uusitaan nykypäivän vaatimusten mukaisiksi. Työtilojen ja salien akustiikkaa sekä teknistä varustusta parannetaan.

Julkisivut ja alkuperäiset ikkunat kunnostetaan ja sisäpintojen koristemaalaukset, alkuperäiset sisäovet ja reliefit konservoidaan.

Peruskorjauksen kustannukset ovat 8 miljoonaa euroa, ja niistä vastaa kiinteistön omistajana ja peruskorjauksen rakennuttajana Senaatti-kiinteistöt.  Pääurakoitsijana toimii Rakennus Finrem Oy, joka on erikoistunut vaativaan korjausrakentamiseen. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin ja arkkitehdit Helander-Leiviskän muodostama työyhteenliittymä, pääsuunnittelijana Minna Lukander.