Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luola avautuu keväällä 2024

Puolustusvoimien entiseen luolastoon Kuopion Savilahdessa rakennetaan liikunta- ja tapahtumakeskusta sekä väestönsuojaa alueen asukkaille. Syyskuun alussa siirrytään kalliorakennusurakasta Luolan sisäosien rakentamiseen.

Luolan liikuntatiloissa voi harrastaa esimerkiksi salibandyä, futsalia ja lentopalloa. Lisäksi keskukseen tulee kuntosali, ryhmäliikuntatiloja ja harjoituspaikka kamppailulajeille. Katsomotilaa tapahtumakäyttöön tulee 2500 henkilölle. Luolan kävijämäärän arvellaan olevan 300 000–350 000 henkeä vuodessa.

Luola toimii poikkeusoloissa noin 7000 henkilön väestönsuojatilana. Liikunta- ja tapahtumakeskus avataan keväällä 2024.

Ennen rakennustöiden aloitusta luolastossa louhittiin seitsemän vanhaa puolustusvoimien luolaa yhdeksi kokonaisuudeksi. Lisäksi toteutettiin kalliotilojen tiivistys- ja lujitustyöt.

– Kohde on ollut kallioteknisesti poikkeuksellisen vaativa isomman hallin koon vuoksi. Hallitila on jänneväliltään lähes 50 metriä. Vastaavan kokoista yhtenäistä tilaa ei ole aiemmin Suomessa louhittu kallioon, kertoo Skanska Infra Oy:n työpäällikkö Tuomas Laamanen.

Sisärakentamisesta vastaa Rakennusliike Lapti Oy yhteistoiminnallisena tavoitehintaurakkana. Ensimmäisiä työvaiheita ovat maalämpöön liittyvät työt, luolaston sisäpuoliset maanrakennustyöt ja väestönsuojan betonirakenteisiin liittyvät rakennustyöt. Hankkeen kokonaisala on noin 13 500 neliötä, joka sisältää kallioluolaston sisäpuoliset tilat ja pääsisäänkäyntirakennuksen.

– Oman lisämausteensa tulevalle keskukselle ja sen rakentamiselle tuo ainutlaatuinen ja historiallinen miljöö. Hankkeessa tullaan muun muassa toteuttamaan poikkeuksellisen massiivisia betonivaluja, joista esimerkkinä 80 senttimetriä paksut seinät kallioväestösuojan suuaukolla, kertoo Laptin Itä-Suomen aluejohtaja Risto Pekkarinen.