Vuoden 2024 Architecture Student Contest -kilpailutehtävä sijoittuu Helsingin yliopiston Viikin kampuksen ympäristöön. Kuva: Saint-Gobain

Saint-Gobainin Architecture Student Contest järjestetään vuonna 2024 Helsingissä

Saint-Gobain järjestää vuosittain kansainvälisen arkkitehtiopiskelijoiden ideakilpailun, ja keväällä 2024 voitosta kilpaillaan Helsingissä. Vuoden 2024 kilpailutehtävä sijoittuu Helsingin yliopiston Viikin kampuksen ympäristöön. Kilpailu järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupungin, Helsingin yliopiston ja Green Building Council Finlandin kanssa.

Vuoden 2024 Architecture Student Contest -kilpailutehtävä sijoittuu Helsingin yliopiston Viikin kampuksen ympäristöön. Kuva: Saint-Gobain

Saint-Gobainin järjestämän kansainvälisen Architecture Student Contest -kilpailun tavoitteena on tarjota opiskelijoille mahdollisuus perehtyä energiatehokkaaseen ja vastuulliseen rakentamiseen aidon arkkitehtonisen haasteen kautta. Vuoden 2024 kilpailutehtävä sijoittuu Helsingin Viikkiin, ja se on työstetty yhteistyössä Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin kanssa.

– Ideakilpailun tavoitteena on suunnitella energiatehokkaita ja vähähiilisiä rakennuksia, jotka tarjoavat käyttäjilleen toimivan ja miellyttävän elinympäristön ja parempia tiloja elämän eri tarkoituksiin – kaikkialla maailmassa, kertoo Saint-Gobain Finlandin suunnittelijapalvelun myyntipäällikkö Mikael Nyholm, joka on ollut kahtena vuonna mukana arvioimassa kilpailutöitä.

– Helsingin kaupunki toivoo kilpailulta kehitysideoita Viikin identiteetin kannalta tärkeälle alueelle yliopistokampuksen ja tutkimus- ja koetilan välissä. Tavoitteena on saada kilpailualueesta eloisaa ja aktiiviseen toimintaan houkuttelevaa ympäristöä sekä kehittää sille monipuolisia asumisen vaihtoehtoja. Uudisrakentamiseen ja vanhan rakennuskannan korjaamiseen etsitään vähähiilisiä ratkaisuja kaupungin hiilineutraalisuustavoitteiden mukaisesti, kertoo arkkitehti Johanna Mutanen Helsingin kaupungin asemakaavoituksesta.

Vuoden 2024 kilpailussa arkkitehtiopiskelijoiden tehtävänä on kehittää Gardenian aluetta Viikin tutkimustilan ja pieneläinsairaalan läheisyydessä. Alueen kiinteistöt omistaa Helsingin yliopisto, ja Helsingin kaupunki on laatinut alueelle Keski-Viikin kaavarunkoa tulevan kehityksen pohjaksi. Kampusalueella sijaitsevat myös Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja Ruokavirasto.

Korjaus- ja uudisrakentamista kestävästi ja luontoarvot huomioiden

Vuoden 2024 kilpailutehtävässä Viikkiin Gardenian alueelle suunnitellaan asuntoja esimerkiksi vierailevien tutkijoiden lyhytaikaiseen majoitukseen sekä pysyvämmiksi asunnoiksi opiskelijoille ja perheille. Kilpailutehtävässä alueelle suunnitellaan kokonaan uusi asuinrakennus sekä muutetaan olemassa oleva toimistorakennus asumiskäyttöön. Tehtävässä huomioidaan korjaus- ja uudisrakentaminen erikseen, kiertotalouden ratkaisuihin rohkaisemista unohtamatta.

Tehtävässä huomioidaan myös potentiaalisen rakentamisen yhteys Gardeniaan, jossa toimii nykyään CoolHead-pienpanimo. Lisäksi pyritään yhdistämään vanha suojeltu maatalousmuseo ja sen kivijulkisivu muuhun maisemaan. Opiskelijoiden tulee huomioida kilpailutöissään alueen luontoarvot sekä alueella asuvien tai liikkuvien opiskelijoiden ja tutkijoiden viihtyvyys. Kilpailutyön on oltava innovatiivinen ja kestävän kehityksen mukainen.

Kansainväliseen finaaliin pääsevät maansa parhaat

Tänä vuonna 19. kertaa järjestettävä kilpailu on kaksiosainen, ja siihen kuuluvat sekä kansallinen vaihe, että kansainvälinen finaali. Helsingin kansainväliseen finaaliin valitaan kustakin osallistujamaasta kansallisen vaiheen paras kilpailutyö. Suomen kansallisen finaalin voittaja julkistetaan Helsingin kaupungintalolla 15.4.2024. Kansainvälisen kilpailun finaali järjestetään Helsingissä 10.–12.6.2024.

Saint-Gobain järjestää kilpailun vuosittain eri maissa kilpailun voittajamaiden mukaisesti, ja kehittää yhteistyössä kulloisenkin kaupungin tai muiden sidosryhmien kanssa tehtävän, joka vastaa aitoon arkkitehtoniseen tarpeeseen. Kilpailuun osallistuu vuosittain tuhansia opiskelijoita yli 30 maan yliopistoista. Opiskelijat eri maista ehdottavat ideoitaan, ja parhaat palkitaan.

– Vuonna 2022 arkkitehtiopiskelijakilpailun voitto tuli Suomeen ensimmäistä kertaa ja perinteen mukaan pääsimme myös järjestämään kilpailua Suomeen. Tämä on huikea mahdollisuus viedä Suomea, Helsinkiä ja suomalaista arkkitehtuuria maailmalle globaalisti. Viikin alue on huikean monimuotoinen ja maailman pääkaupunkien mittakaavassa ainutlaatuinen yhteydessään lähiluontoon ja kehittyvään entistä kestävämpään kaupunkiympäristöön. On mielenkiintoista nähdä, miten opiskelijat toteuttavat suunnitelmissaan Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston kunnianhimoiset kilpailutehtävään nivotut ilmasto- ja kiertotaloustavoitteet, iloitsee Saint-Gobain Finlandin markkinointi- ja vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser.

Vuosittaisen opiskelijakilpailun tavoitteena on kehittää kestävään kehitykseen perustuva projekti, joka huomioi sekä sosiaalisen että ekologisen kestävyyden. Suunniteltavat rakennukset ovat erittäin energiatehokkaita ja vähähiilisiä, ja ne tarjoavat mukavan ympäristön asukkailleen. Tuloksena syntyy kaikille parempia asuntoja sekä työ- ja vapaa-ajan tiloja.