Kaavio: STK

Sähköautojen latauslaitteiden myynnissä laskua

Sähköteknisen kaupan liiton (STK) tilaston mukaan kiinteistöihin asennettavien sähköauton peruslatauslaitteiden myynti on jatkunut tänä vuonna tasaisena, mutta edellisvuotta alemmalla tasolla.

Kaavio: STK

Peruslatauslaitteita myytiin Sähköteknisen Kaupan Liiton mukaan vuoden 2023 kolmella ensimmäisellä neljänneksellä 16 772 kappaletta. Se on 21 % vähemmän kuin vuotta aiemmin vastaavalla ajanjaksolla. 

Kun otetaan huomioon myös Type 2 -hidaslatauslaitteet (Schuko/CEE), oli kokonaismäärä 25 559 laitetta, missä laskua on 18 % edellisvuoden kolmelta vuosineljännekseltä.

Laitteiden latauspisteiden määrä oli 36 374, mikä on 14 % edellisvuotta vähemmän. 

– Latauslaitteiden myynnissä näkyvät talouden suhdanteet eli uudisrakentamisen hiipuminen ja korkotason vaikutus taloyhtiöiden intoon ryhtyä tarvittaviin korjaushankkeisiin, STK:n toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen sanoo.

– Sähköautoja on liikenteessä̈ kuitenkin nyt yli 200 000 eli 7 % koko henkilöautokannasta, ja tämän vuoden aikana liikenteeseen on tullut 64 228 uutta sähköautoilijaa. Sen perusteella ARA:n latausinfran rakentamiseen osoittamia avustuksia kannattaisi ehdottomasti jatkaa ensi vuonnakin, Muhonen toteaa. STK ry:n myyntitilaston tiedot kerätään latauslaitteita valmistavilta ja toimittavilta yrityksiltä. Pikalatauslaitteistojen kauppa ei sisälly tähän tilastoon.