Säästöpankkiryhmä: Pulaa myytävistä asunnoista

Säästöpankkiryhmän mukaan Suomessa on tehty vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä asuntokauppoja 12,5 % vähemmän kuin vuosi sitten tammi–maaliskuussa. Suurista kaupungeista kauppamäärät ovat pudonneet eniten Espoossa, jossa asuntoja on myyty lähes 30 % vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Syy kauppamäärien laskuun on uudistuotannon määrän huomattava väheneminen ja kasvava pula myytävistä uudiskohteista.

– Koko maan kauppamäärissä oli maaliskuussa pudotusta 20,1 % verrattuna vuodentakaiseen. Alkuvuoden luvut vahvistavat ennustettani siitä, että asuntokauppoja tehdään Suomessa kuluvana vuonna 15–20 % vähemmän kuin vuonna 2021, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Kyse ei ole asuntokaupan hyytymisestä, vaan siitä, että olemme nyt palaamassa kauppamäärissä koronapandemiaa edeltäneelle, pitkän aikavälin vertailussa edelleen hyvälle, vuoden 2019 tasolle. Kannattaa muistaa, että viime vuosi oli kaikkien aikojen kuumin asuntokauppavuosi Suomessa, Rantanen toteaa.

–  Asuntomarkkinaamme tulppaa tällä hetkellä kaikkein voimakkaimmin uudistuotannon määrän väheneminen. Asuntokauppojen määrä voi tänä vuonna laskea vielä ennustettanikin rajummin, jos uudistuotannon määrän lasku jatkuu, Rantanen sanoo.

Jukka Rantasen mukaan Espoossa välittäjien tekemien asuntokauppojen määrä on laskenut vuodentakaisesta 27,6 %. Helsingissä ja Turussa kauppamäärät ovat laskeneet 17,1 % ja Tampereella 12,1 %. 

Helsingissä uudiskohteiden myynti on tammi–maaliskuussa 2022 laskenut vuodentakaisesta 61,5 %, Turussa 61,3 %, Espoossa 52,3 %, Oulussa 47,1 % ja Tampereella 20,5 %.

Rantasen mukaan asuntomarkkina toimii huonosti, jos markkinoilla on vain käytettyjä asuntoja: jos uusia asuntoja ei ole riittävästi tarjolla, jää myös niiden potentiaalisten ostajien vanhat asunnot tulematta myyntiin.

– Rakennusliikkeet joutuvat tällä hetkellä riskienhallinnan ja kannattavuuden näkökulmasta todella tarkkaan punnitsemaan uusien kohteiden rakentamisen aloittamista. Kuitenkin erityisesti suuriin kaupunkeihimme kannattaisi rakentaa, sillä niissä uusille asunnoille riittää kysyntää hintojen nousustakin huolimatta. Haastekerrointa lisäävät korkea inflaatio ja poikkeuksellisen monet muut taloudellista epävarmuutta lisäävät tekijät, joiden uskon vaikuttavan jatkossa enemmän myös kuluttajien asunnonostoaikeisiin, Jukka Rantanen sanoo.