Kuva: Gerd Altmann, Pixabay

Säästöpankit: Asuntomarkkinat normalisoituneet

Kuva: Gerd Altmann, Pixabay

– Vanhojen asuntojen kysyntä on kasvanut selvästi kesäkuussa. Myös myyntikohteiden määrä on alkanut normalisoitua nopeasti. Olemme viime vuodesta jäljessä enää vain reilun prosentin. Erityisesti pääkaupunkiseudulla tulee nyt uusia kohteita rivakalla tahdilla myyntiin, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Välittäjämme ovat onnistuneet tekemään hankintoja, jotka liikkuvat ripeästi. Myyjät ovat aktivoituneet, ja asuntojen myyntiajat lyhentyneet, Rantanen sanoo.

– Koronanjälkeinen asuntokaupan vilkastuminen näkyy myös meillä lainahakemusten määrän kasvussa, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Uudet lainahakemukset koskevat pääasiassa vanhoja asuntoja. Uudiskohteiden kysyntä ei näytä vielä palautuneen ennalleen, vaikka jonkin verran heräämistä on jo tapahtunut niidenkin osalta. Alkuvuonna ennen koronaa niihin haettiin lainoja merkittävästi enemmän, Jäntti kertoo.

–  Tällä hetkellä kysytään erityisen paljon isompia perheasuntoja, 3–6 huoneen koteja. Myös oma piha korostuu uutta kotia etsivien hakutoiveissa. Välikoon asuntoja, esimerkiksi kaksioita, kysytään nyt vähemmän. Uskon, että koronapandemian seurauksena ihmiset pohtivat, että he voivat saada Helsingin keskustakaksion hinnalla tilavamman rivitalokodin Pohjois-Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta, Rantanen toteaa.

– Helsingissä käyvät nyt parhaiten kaupaksi 3–4 huoneen kerrostalokodit ja vanhat rintamamiestalot. Espoossa taas on parin vuoden tauon jälkeen kova kysyntä 500 000–700 000 euron hintaluokan isoille omakotitaloille. Erityisen vetovoimaisia alueita siellä ovat Laajalahti ja muut Jokeriradan tuntumassa olevat lähialueet. Myös Kilossa kysyntä on lisääntynyt merkittävästi, Rantanen kertoo.

– Pääkaupunkiseudulla liikkeellä ovat myös pitkän linjan asuntosijoittajat, jotka tietävät, että tänne on tulossa parisataa tuhatta ihmistä lisää lähivuosikymmeninä. Sijoittajat ovat erityisen kiinnostuneita keskustan pienistä asunnoista, kuten aina, kertoo Jäntti.

– Moni saattoi kuvitella, että koronakriisin myötä asuntokauppa tyssää täysin ja hinnat romahtavat, mutta näinhän ei käynyt. Kauppoja on tehty koko ajan, ja toteutuneet myyntihinnat ovat olleet todella hyviä, toteavat Jäntti ja Rantanen.