Kuva: Pixabay

RPT:n Q2/2023: Alkavien rakennushankkeiden arvo nousee

Rakentaminen on kuluvan vuoden toisella neljänneksellä euromääräisesti tarkasteluna korkeammalla tasolla kuin vastaavana aikana vuosi sitten, ilmenee RPT Byggfaktan julkaisemasta Rakennusalan trendit Q2/2023-raportista. Kasvua vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna on 30 prosenttia, vaikka määrällisesti hankkeita on vähemmän kuin vuosi sitten.

Kuva: Pixabay

RPT Byggfaktan tutkimuspäällikkö Hanna Jaktholm toteaa, että asuntotuotannon notkahdus vaikuttaa voimakkaasti rakennushankkeiden aloitusten määrään. Asuntojen kysyntää ovat hidastaneet korkotason ja elinkustannusten nousu sekä talouden yleinen epävarmuus.

– Tilanne näyttää kuitenkin loppuvuodesta valoisammalta. Ennusteiden mukaan Suomen talous paranee, mikä tukee rakentamisen elpymistä. Niin sanottu ilmaisen rahan kasvukausi on ohi ja nyt haetaan uutta normaalitilannetta, Jaktholm arvioi.

Rakennusalan trendit Q2 -raporttiin on päivitetty koko maan ja alueelliset ennustukset, rakentamisen trendit, yksityisen ja julkisen sekä uudis- ja korjausrakentamisen osuudet. Lisäksi mukana on TOP-listat suurimmista käynnissä olevista hankkeista sekä suurimmista hankkeissa mukana olevista rakennusalan toimijoista.

Nousua koko ensimmäisellä puoliskolla

Rakentamisen arvo on Rakennusalan trendit -raportin mukaan kuluvalla kvartaalilla 1,6 miljardia, jossa kasvua vuodentakaiseen on lähes kolmannes. Tämä kertoo siitä, että paljon esillä ollut asuntotuotannon kasvun hidastuminen ei ole rakentamisen koko kuva. 

– Yhteenvetona voidaan todeta, että rakentaminen ei ole todellakaan pysähtynyt, vaan isoja investointeja käynnistyy edelleen.

– Nyt jos koskaan on ensiarvoisen tärkeää tietää, mitä hankkeita on käynnistymässä, kuka rakentaa ja missä rakennetaan. Näihin kysymyksiin tarjoaa vastauksen RPT SMART -hanketietokanta, johon Rakennusalan trendit -raportinkin tiedot pohjautuvat. Rakennusalalla tiedon merkitys korostuu, kun myynti halutaan kohdentaa sinne, missä tapahtuu.

Mikäli kaikki ensimmäisen vuosipuoliskon 2023 suurimmat hankealoitukset toteutuvat, on luvassa 3,4 miljardin euron arvonnousu verrattuna vuoden 2022 tammi-kesäkuuhun.

Isoja sairaala- ja kouluhankkeita

Julkisella sektorilla on käynnistymässä runsaasti sairaala- ja kouluhankkeita. Näistä suurimpia ovat Laakson yhteissairaalan uudisrakennus ja peruskorjaus, Keskustan terveys- ja hyvinvointikeskus Helsingissä sekä Vantaan ammattiopisto Varian Vehkalan uudisrakennus.

Yksityisen sektorin osuus kokonaisrakentamisen arvosta on lähes 60 prosenttia siitä huolimatta, että asuntokohteiden rakentaminen on vähentynyt. Yksi viime vuosina voimakkaasti kasvanut segmentti on energiarakentaminen.  

Alueellisesti tarkasteluna vuoden toisen neljänneksen kasvu painottuu pääkaupunkiseudulle, Etelä-Suomeen ja Lounais-Suomeen. Rakentamisen arvo laskee etenkin Itä-Suomessa.

RPT SMARTissa 12 000 aktiivista rakennushanketta

Trendiraportin tiedot perustuvat RPT Byggfaktan laajaan RPT SMART -hanketietokantaan, joka sisältää noin 12 000 aktiivista kotimaista rakennushanketta. Esimerkiksi viime vuonna palveluun lisättiin yli 6 000 uutta rakennushanketta.

RPT SMART -palvelusta löytyvät myös yksityisten ja julkisten hankkeiden tarjouspyynnöt, joita julkaistaan kuukausittain noin 2 100 kappaletta.

RPT Byggfakta kuuluu kansainväliseen Byggfakta Group -konserniin.

Rekisteröityminen Rakennusalan trendit -palveluun on maksuton ja kertarekisteröitymisen takana.

Rekisteröidy palveluun.