ReCreate: 300 betonielementtiä kunnostuksen kautta käyttöön
Kansainvälinen ReCreate-tutkimushanke on siirtynyt betonielementtien irrotusvaiheeseen Tampereella. Ehjinä uudelleenkäyttöä varten irrotetut 1980-luvulla valmistuneen kerrostalon elementit siirretään tehdaskunnostukseen Parman elementtitehtaalle.
– Tutkimme sitä, millä tekniikalla elementit irrotetaan, jotta ne saadaan parhaiten ehjinä irti uudelleenkäyttöä varten. Keskeinen tutkimuskysymys on myös, millainen hiilijalanjälki irrotetuille ja tehdaskunnostetuille elementeille muodostuu, tenure track -professori Satu Huuhka Tampereen yliopistolta toteaa.
Elementtien luovuttajarakennus puretaan, mutta elementit irrotetaan hallitusti. Elementtien irrottaminen kokonaisena on edellytys niiden uudelleenkäytölle, vaikka rakennusta ei ole alun perin suunniteltu sitä varten.
– Irrotustekniikan suunnittelu on tapahtunut tiiviissä yhteistyössä Rambollin, Umaconin, Skanskan, Parman ja Tampereen yliopiston välillä. Kumppanien kokemukset niin uuden rakentamisesta kuin purkamisesta ovat arvokkaita. Tiivis yhteistyö ja avoin keskustelu ovat keskeisiä työkaluja prosessin hiomisessa, Rambollin Inari Weijo toteaa.
Rakennuksen purkutöistä ja elementtien irrotuksesta vastaa Umacon. Purkupilotin myötä purkamissektori voi ottaa askeleen kohti kiertotaloutta.
– Irrotukseen on monia eri tapoja ja niistä pitää valita kulloinkin irrotettavaan elementtiin sopiva ratkaisu, Umaconin projektipäällikkö Antti Lantta sanoo.
Betonielementtien valmistaja Consolis Parma vastaa purettujen elementtien tarkastamisesta, mahdollisista mittamuutoksista ja tarvittavasta varustelusta uudelleenkäyttöä varten. Elementit toimitetaan irrotustyömaalta yhtiön Kangasalan-tehtaalle, missä tarkastus, mittamuutokset ja varustelu tehdään ennen toimitusta uuteen kohteeseen. Osa elementeistä koekuormitetaan Tampereen yliopiston Hervannan-laboratoriossa.
– Tavoitteenamme on pienentää päästöjämme 5 % vuosittain ja puolittaa ne vuoden 2020 tasoon verrattuna vuoteen 2035 mennessä. Tärkeimmät keinomme rakentamisen päästöjen pienentämiseksi ovat vähähiilisten tuotteiden käytön lisääminen, energiatehokkuus kaikessa toiminnassamme ja kiertotalous. ReCreate-hankkeessa tutkimme kokonaan uudenlaista liiketoimintaa, jossa perinteisen valmistajaroolin sijaan toimimmekin olemassa olevien betonielementtien tai niiden jatkojalosteiden uuden elämän mahdollistajana, Consolis Parman teknologiajohtaja Juha Rämö kertoo.
– Niin irrotusvaihe kuin rakennusosien uudelleenkäyttö tuovat uutta tietoa meidän ja kumppaniemme käyttöön. Tutkimme parhaillaan uudelleenkäyttökohteen vaihtoehtoja eri yhteistyötahojen kanssa, tulosyksikön johtaja Toni Tuomola Skanskasta toteaa. Tampereella sijaitsevan luovuttajarakennuksen elementtien irrotus alkoi syyskuun alussa, ja työt kestävät muutaman kuukauden.