Kierrätettävää rakennusmateriaalia, kuva ei liity hankkeeseen. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen 

Rakentamisen kiertotaloutta kehitetään Mikkelissä

Digitaalisen purkukartoitussovelluksen avulla voidaan kerätä tietoa purettavan tai saneerattavan rakennuksen käyttökelpoisista purkutuotteista ja -jätteistä. Uusi sovellus kehitettiin Mikkelissä toteutetussa hankkeessa, jossa haettiin uusia avauksia rakentamisen kiertotalouteen.

Kierrätettävää rakennusmateriaalia, kuva ei liity hankkeeseen. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen 

RAPURC – Rakennus- ja purkujätteen kierrätyksen ja uudelleenkäytön parantaminen toimintamallien ja tiedonsiirron kehittämisen avulla -hankkeessa etsittiin keinoja kiertoliiketoiminnan mahdollistamiseksi ja edistämiseksi rakennusalalla. Alan toimijat voivat hyödyntää vuosina hankkeen tuloksia omissa toimissaan.  

Hankkeen edistysaskeliin lukeutuu Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n ideoima ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin kanssa tuottama digitaalinen purkukartoitussovellus, jonka avulla voidaan parantaa rakennetun ympäristön digitalisaatiota. 

Hankkeen tehtiin myös laaja selvitys siitä, kuinka pelkästä purkukartoituksesta voidaan päästä todelliseen purkamisen kiertotalouteen. Purkukartoituksen teettäminen on edellytys esimerkiksi ARA:n purkuavustuksen saamiselle, mutta sen laadusta ei ole esitetty vaatimuksia. 

– Selvityksen mukaan jakamalla purkukartoitus pienempiin osiin, ja käyttämällä purkukartoitusta rohkeammin purku-urakoita kilpailutettaessa, voidaan edistää purkumateriaalien uudelleenkäyttöä, kehityspäällikkö Kimmo Haapea  Mikseistäkertoo.