Kalvomuoveihin kuuluvat PE-pussit ja -kääreet, kiriste- ja kutistekalvot, kuplamuovit, tyhjät raaka-ainesäkit ja -kääreet sekä lavahuput, kertoo Lassila & Tikanoja. Kuva: lassikko.lt.fi

Rakentamisen kalvomuovit lähtevät kiertoon

Motivan mukaan 17 organisaatiota on liittynyt vapaaehtoiseen Rakentamisen muovit green deal -sopimukseen, jonka ympäristöministeriö ja rakentamisen arvoketjussa toimivat yhdistykset allekirjoittivat joulukuussa 2020. Kesko vaihtaa sinisen kalvomuovin kirkkaaseen, jota on helpompi kierrättää.

Kalvomuoveihin kuuluvat PE-pussit ja -kääreet, kiriste- ja kutistekalvot, kuplamuovit, tyhjät raaka-ainesäkit ja -kääreet sekä lavahuput, kertoo Lassila & Tikanoja. Kuva: lassikko.lt.fi

Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen tavoitteena on lisätä kierrätetyn kalvomuovin käyttöä kalvomuovien tuotannossa niin, että vuoden 2027 loppuun mennessä tuotannossa käytetyistä raaka-aineista 40 % on kierrätettyä materiaalia.

– Sopimukseen liittyneet Muoviteollisuuden yritykset aikovat saavuttaa tämän 40 %:n osuuden, ja osassa tuoteryhmiä jopa 50 %:n osuuden vuoteen 2027 mennessä. Nämä ovat merkittäviä muutoksia kohti muovien kiertotaloutta, sanoo projektipäällikkö Päivi Piispa ympäristöministeriöstä.

Kesko on yksi sitoumuksen tehneistä yrityksistä. 

–Luovumme kokonaan sinisen kalvomuovin käytöstä ja siirrymme helpommin kierrätettävään kirkkaaseen. Sopimukseen sitoutumisen paras anti on sen tuoma selkeä tavoitteellisuus kalvomuovien erilliskeräykseen ja kierrätykseen, toteaa Keskon rakentamisen ja taloteknisen kaupan vastuullisuuspäällikkö Leena Takaveräjä.

Senaatti-kiinteistöjen työmailla erilliskerätään kalvomuovia ja tavoitteena on lisätä urakoitsijoiden tietämystä muovien kierrätyksestä.

– Olemme jo päivittäneet urakoiden hankinta-asiakirjoja ja ohjeistuksia hiilineutraalisuus- ja kiertotaloustavoitteiden näkökulmasta. Seuraavaksi alamme selvittää tarkemmin edellytykset muovin kierrätykselle hankinnoissa. Voimme esimerkiksi vaatia urakoitsijoilta pakkausmuovin erilliskeräystä. Parannamme lisäksi omaa osaamistamme suorittamalla Motivan verkkokoulutuksen, kertoo kiertotalouden asiantuntija Mirkka Rekola Senaatti-kiinteistöistä.

Myös kansainväliseen Nobia-konserniin kuuluva keittiövalmistaja Novart Oy on tehnyt Rakentamisen muovit green deal -sitoumuksen. Novartin QSEH-päällikkö Anna Hokkanen kertoo, että muovia on vähennetty ohentamalla käytettäviä muovipakkauksia, koska toistaiseksi sopivaa kierrätysmateriaalia sisältävää muovikalvoa on ollut heikosti saatavissa.

ABB Asennustuotteiden Porvoon-tehtaalla on tehostettu kalvomuovien erilliskeräystä ja kierrätystä, ja muun muassa kojerasioiden kansien raaka-aineena käytetään kierrätysmuovista valmistettua granulaattia, kertoo tehtaanjohtaja Marko Utriainen.

Muita sitoumuksen tehneitä organisaatioita ovat Lassila & Tikanoja Oyj, Teräsrakenneyhdistys, Ecoup Oyj, Lujatalo Oy, Rani Plast Oy, Saint-Gobain Finland Oy, Amerplast Oy, Jackon Finland Oy, Renta Oy, Veikko Lehti Oy, Kivi Ry ja Kuljetusrinki Oy.

Motiva on tuottanut ympäristöministeriön rahoittamana maksuttoman Rakentamisen muovit -verkkokoulutuksen, joka on suunnattu rakennusalalle koko toimitusketjun käyttöön.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail