Railo-tuoli

Railo-tuoli on Suomalainen huonekalu 2020

Railo-tuoli

Puuteollisuusyrittäjät ry:n ja Ornamo ry:n kilpailussa etsittiin puuta hyödyntäviä uusia tuoteideoita puun jalostusarvon nostamiseksi ja paikallisen valmistuksen uudistamiseksi muotoilun avulla.

Tuomariston mukaan täskoivuinen, pinottava Railo-tuoli on selkeä ja sopusuhtainen, yksityiskohdiltaan runsas ja hyvä istuttava. OLO-konseptin siirreltävät lastenkalusteet ovat hallittuja muotokieleltään ja inspiroivat lapsia toimintaan. Framework-istuinryhmällä on ajaton ja laadukas yleisilme sekä hyvä istuinmukavuus, tuomaristo totesi.

Palkittujen kalusteiden joukossa on kaupallisesti valmiita, puuta uudella tavalla hyödyntäviä kotien ja julkisten tilojen kaluste- ja sisustusratkaisuja.

OLO-konsepti

Kaksivaiheiseen kilpailuun osallistui yli 350 kilpailutyötä ja 17 yritystä eri puolilta Suomea. Jury ja kalusteyritykset valitsivat 17 finalistia, joiden suunnitelmasta valmistettiin kilpailutyön prototyyppi.

Kilpailun juryn puheenjohtaja on sisustusarkkitehti Ben af Schultén. Muut juryn jäsenet ovat Design Forum Finlandin toimitusjohtaja, teollinen muotoilija Petteri Kolinen, sisustusarkkitehti SIO Tuula Falk ja a-factory Oy:n toimitusjohtaja Jukka Silvennoinen sekä Ekerö Möbler AB:n toimitusjohtaja Lena Arell.

Kilpailun päärahoittajan, ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikön Petri Heinon mukaan kilpailun finalistit ovat taidonnäyte kotimaisesta muotoiluosaamisesta, jossa on mukana vastuullisuus, korkea laatu ja kotimaisuus. Hän toivoo valtiolta ja kunnilta julkisissa hankinnoissa kotimaisten kalusteiden suosimista kestävänä ja ekologisena vaihtoehtona.

Framework-sohva

– Puu on monipuolinen materiaali, josta voidaan tehdä kestäviä tuotteita. Suomessa on pitkät puun käytön perinteet, mikä resonoi edelleen nykypäivän muotoilussa. Taitavalla muotoilulla ja oikeilla materiaalivalinnoilla luodaan toimivia ja viihtyisiä tiloja. Haastaisinkin julkiset toimijat rohkeasti pohtimaan kotimaisen muotoilun sekä uusiutuvien ja vähähiilisten materiaalien arvoa huonekalu- ja kalustehankintoja suunniteltaessa, Heino sanoo.

Kilpailun järjestäjien mukaan puukalusteiden tuotantomäärä on vähentynyt Suomessa 1990-luvulla alkaneen globaalin massatuotannon myötä. Alan liikevaihto on ollut viime vuodet maltillisessa kasvussa, liikevaihto oli 1,24 miljardia vuonna 2018.

Ympäristöministeriön ohella kilpailun päärahoittajana toimi Suomen metsäsäätiö. Mukana ovat myös Huonekalusäätiö ja Messusäätiö.