Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Q2 2022: Rakentamisen aloitusten arvossa 17 prosentin lasku

RPT Byggfaktan vuoden 2022 toista neljännestä koskevan rakentamisaloitusten raportti on julkaistu. Raporttiin kerättyjen tietojen mukaan vuoden toisella neljänneksellä aloitetaan rakennushankkeita 4,4 miljardin arvosta. Se on 17 % vähemmän kuin vuoden 2021 toisella neljänneksellä.

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Korjausrakentaminen laskee uudisrakentamista voimakkaammin. Korjausrakentamisen arvo laskee 28 % ja uudisrakentamisen 13 % verrattuna vuoden 2021 toiseen neljännekseen. Hankkeiden määrissä korjausrakentaminen laskee 13 % ja uudisrakentaminen 9 %.  

Aloitusten arvon ja määrän lasku tulee pääasiassa julkiselta sektorilta, jossa aloituksia on 22 % vähemmän kuin vuoden 2021 toisella kvartaalilla. Julkisen sektorin rakennusaloitusten arvossa on laskua 24 %. Yksityisellä sektorilla aloitusten arvo pienenee 8 % ja määrä kasvaa 3 %.

– Sota Ukrainassa ja sen lisäksi jo aiemmin alkanut pula tietyistä rakennusmateriaaleista ja -tuotteista sekä työvoimavaje vaikeuttavat ennustetta vuoden toisen neljänneksen ja koko loppuvuoden alkavista rakennushankkeista. Toiselle vuosineljännekselle suunniteltuja rakentamisen aloituksia voi siirtyä eteenpäin tavallista enemmän, RPT Byggfakta Oy:n toimitusjohtaja Sampsa Seppälä sanoo.

Maakunnittain laskettuna rakentamisen aloitusten arvo nousee vuoden ensimmäisellä neljänneksellä seitsemässä ja laskee 11 maakunnassa verrattuna vuoden 2021 toiseen vuosineljännekseen.

Rakentamisen aloitusten arvo kasvaa Pohjanmaalla (+193 %), Etelä-Savossa (+101 %), Pohjois-Karjalassa (+65 %), Etelä-Karjalassa (+30 %), Keski-Pohjanmaalla (+20 %), Pohjois-Pohjanmaalla (+10 %) ja Varsinais-Suomessa (+4 %).

Rakentamisen aloitusten arvo pienenee Päijät-Hämeessä (64%), Kainuussa (–63 %), Kanta-Hämeessä (–42 %), Pirkanmaalla (–34 %), Kymenlaaksossa (–33%), Pohjois-Savossa (–28 %), Uudellamaalla (–27 %), Keski-Suomessa (–22 %), Satakunnassa (–13 %), Lapissa (–11 %) ja Etelä-Pohjanmaalla (–8 %). 

Rakentamisen kokonaisvolyymiltaan pienissä maakunnissa suuriin muutosprosentteihin suuntaan tai toiseen on yleensä syynä yksittäisen suuren rakennushankkeen alkaminen tällä vuosineljänneksellä tai vuotta aiemmin.

– Tämän kevään epävarmoista tunnelmista huolimatta EU:n pyrkimys päästöttömään rakennettuun ympäristöön ja nopeutettuun irtautumiseen fossiilisista polttoaineista tarkoittaa kiinteistö- ja rakennusalalle mahdollisuutta uusiutua ja kasvaa. RPT on aktiivisesti mukana muutoksessa tarjoamalla alalle monia työkaluja tietoon perustuvaan kasvuun, Sampsa Seppälä toteaa.

RPT Byggfakta Oy julkaisee rakentamisen aloituksia koskevan raporttinsa neljä kertaa vuodessa. 

Koko Q2-raportin voi tilata maksutta verkkopalvelusta.