Helsingin Olympiastadion, kuva: Mikael Lindén

Puupalkinnon voitti Olympiastadion, kunniamaininta Mansikkalan koulukeskukselle

Helsingin Olympiastadion, kuva: Mikael Lindén

Tämänvuotisen kisan tuomaristossa olivat professori Pekka Heikkinen Aalto-yliopistosta, professori Markku Karjalainen Tampereen yliopistosta ja professori Janne Pihlajaniemi Oulun yliopistosta.

Helsingin Olympiastadionin korjauksen pääsuunnittelusta vastasi Kari Raimoranta Arkkitehdit NRT Oy:stä ja Kimmo Lintula Arkkitehtitoimisto K2S Oy:stä. Tuomariston mukaan stadionin perusparannus- ja uudistamisprojektissa puuta on käytetty innovatiivisen monipuolisesti, erittäin runsaasti ja näyttävänä osana kohteen arkkitehtuuria.

Puuta on hyödynnetty muun muassa stadionin ulkoseinien hienosahatuissa julkisivuverhouksissa, kaarrekatsomoiden kattojen alapuolisena vesilasi-palosuojakäsiteltyinä ”kivipuu”-pintoina, puu-muovi-komposiittiratkaisuna stadionin uusissa penkeissä, uusien tilojen seinien ja kalusteiden moninaisissa puuverhouksissa, CLT-levyissä sekä radiaalisahatuissa puulattiapinnoissa.

Tuomariston mukaan kaikki kohteen puuosat ovat kauttaaltaan korkeatasoisesti suunniteltuja ja toteutettuja. Lisäksi ne ovat edellyttäneet puun käytön mahdollistamiseksi paljon teknisten yksityiskohtien, kuten palosuojakäsittelyiden sekä liitos- ja kiinnitysmenetelmien kehittämistä.

Mansikkalan koulukeskus, kuva: Ari Nakari

Tuomariston kunniamaininnan saa Imatran Mansikkalan koulukeskus, jonka arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Perko Oy. Tuomariston mukaan 1400 oppilaan koulukeskus on jaettu taitavasti ihmisen mittaisiin osiin. Ulkoapäin rakennus on samalla suurpiirteinen ja yksityiskohtainen. Sen julkisivujen ja kattojen rytmi on voimakkaasti puuarkkitehtuuria ilmentävä. Sisätilat ovat ryhmitelty pieniin yksiköihin viehättävän sisäpihan ympärille.

Liimapuisen pilari-palkkirakenteen, suurien ikkunoiden ja lasiseinien ansiosta syvärunkoisen rakennuksen tilat ovat ilmavia ja valoisia. Systemaattinen rakenne mahdollistaa tilojen joustavan käytön sekä muunneltavuuden muuttuvien tarpeiden mukaisesti.

Mansikkalan koulukeskuksessa on käytetty liimapuurakenteita, ripalaattoja, rankoseinäelementtejä sekä naulalevyristikoita rationaalisesti ja rakennusosille ominaisella tavalla. 15 000 bruttoneliömetrin kokoinen koulukeskus on toteutettu nopealla aikataululla elinkaarihankkeena. Rakennus on osaavasti suunniteltu, ja rakentamisen laatu on viimeisteltyä ja korkeatasoista.

Sekä kilpailun voittaja että kunniamaininnan saanut on esitelty kattavasti Projektiuutisten numerossa 3-4/2020. Linkki verkkolehteen: https://projektiuutiset.fi/lehti/pu/Projektiuutiset-2020-3/index.html?r=55&pk_vid=7e5e11ca5842350b160464956772d908