Oy Sinebrychoff Ab:n tehdasalueelle Keravalle rakennetaan Suomen suurin kiinteistökohtainen sähkövarasto. Kuva: Oy Sinebrychoff Ab

Sinebrychoffin tuotantolaitokselle Keravalla 20 MWh:n sähkövarasto

Oy Sinebrychoff Ab:n tehdasalueelle Keravalle rakennetaan Suomen suurin kiinteistökohtainen sähkövarasto. Kuva: Oy Sinebrychoff Ab

Sinebrychoff on lähtenyt kumppaniksi Siemens Osakeyhtiön koordinoimaan hankkeeseen, jossa rakennetaan virtuaalinen älykäs energianhallintajärjestelmä ja liitetään Sinebrychoffin teollisuuskiinteistö sekä rakennettava sähkövarasto Siemensin virtuaalivoimalaitospalveluun. Sinebrychoffin Keravan tuotantolaitoksen yhteyteen asennetaan 20 MWh:n kokoinen sähkövarasto. Akuston avulla panimokiinteistö tuottaa Siemensin mukaan joustoja Suomen sähkömarkkinoille.

Modulaarinen sähkövarasto on kooltaan puolisen jalkapallokenttää, ja se koostuu Fluencen akuista, jotka ovat kooltaan 2 x 2 x 2 metriä. Asennustöiden valmistelu on käynnistetty, ja tavoitteena on, että sähkövarasto olisi toiminnassa viimeistään vuoden 2021 loppuun mennessä.

Älykkään energiahallintajärjestelmän rakentaa Siemens Osakeyhtiö. Sen tytäryhtiö VIBECO Oy toimittaa virtuaalivoimalaitospalvelun.

Ensimmäistä kertaa laajassa palvelukokonaisuudessa on mukana myös ulkomainen sijoittaja, sveitsiläinen WM Storage, joka rahoittaa sähkövarastohankkeita Euroopassa. Siemens Financial Services on hankkeen toinen sijoittaja sekä rahoitusratkaisun hallinnoija.

”Olemme Sinebrychoffilla tyytyväisiä siitä, että yhdessä Siemensin kanssa olemme nyt osa isoa kansallista hanketta ja että voimme teollisuuskiinteistöllämme edistää Suomen ilmastotavoitteiden toteutumista. Kulutusjoustomarkkinoille osallistuminen tarkoittaa meille myös sitä, että voimme parhaassa tapauksessa saada sähkömarkkinoilta tuottoa, mutta myös säästöjä, sillä älykäs järjestelmä ennustaa säätilavaihteluita. Näin voimme ennakoiden optimoida kiinteistön lämmitys- ja jäähdytystarpeen”, sanoo Sinebrychoffin tuotanto- ja toimitusketjujohtaja Pasi Lehtinen.