Projektiuutiset 3/2022

Lue näköislehti

EU on sitoutunut olemaan ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä, ja vuonna 2030 hiilidioksidipäästöjä pitäisi olla 55 prosenttia vähemmän kuin vuonna 1990. Komission ehdotus ratkaisuksi on kunnianhimoinen ilmastolakipaketti Fit for 55, jonka parlamentin ympäristövaliokunta ENVI on valmistellut. 

Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua, kun europarlamentaarikot kokoontuivat Strasbourgiin parlamentin täysistuntoon 6.–9.kesäkuuta. Keskiviikko 8.kesäkuuta oli varattu Fit for 55 -äänestyksille muun muassa päästökaupan muuttamisesta (ilmaisia päästöoikeuksia enää vain osalle EU:n alueen terästuottajista), hiilitullien käyttöönotosta EU:n rajoille sekä uudesta sosiaalisesta rahastosta ilmastotoimista eniten kärsiville.

Suomalaismepit ennakoivat ennen äänestyspäivää, että komission ehdotus ilmastolaeiksi saa paljon vastaehdotuksia ja että neuvotteluja käydään yötä myöten ja äänestyksistä tulee tiukat. Ja niin siinä kävi. Tiukka äänestys ei kuitenkaan koskenut ilmastopaketin sisältöä vaan sitä, äänestetäänkö niistä nyt lainkaan. Ei äänestetä -kanta voitti. Komission ehdotus päästökauppajärjestelmäksi palautettiin valmistelevaan ENVI-valiokuntaan, samoin hiilitullit ja sosiaalinen rahasto.

Täysistunnon ensimmäisenä päivänä oli tehty ehdotus, että äänestyksiä lykättäisiin, jotta lakiehdotusten sisältöön ennätettäisiin tutustua paremmin. Se ei saanut riittävää kannatusta, agenda säilyi aiotunlaisena, samoin tarve saada muutoksia komission ehdotuksiin. Suomalaismepit arvelivat, että jos komission ilmastolakiehdotukset menevät äänestyksistä läpi nippanappa ja kompuroiden, lainsäädäntötyöstä tulee jatkossa vaikeaa. 

Ehkä lakipaketin palauttaminen valmisteluun oli se helpompi vaihtoehto, vaikka istuntosalissa oli hetken kiihkeää mylläkkää ja sen jälkeen pettymystä, hämmennystä ja tyytyväisyyttä tapahtuneesta. 

Fit for 55 -pakettia valmisteli parlamentin ympäristövaliokunta, ja muut valiokunnat, esimerkiksi teollisuus ja maatalous, kokivat, että niitä olisi pitänyt kuunnella enemmän. Olisi ehkä tarvittu enemmän allianssin avoimuutta ja big roomia. 

Mitään ei ole vielä menetetty paitsi ehkä aikaa. Eurokansanedustajiemme mukaan kaikki ovat suunnilleen yksimielisiä tavoitteesta. Sinne meno vaatii kuitenkin vielä kompromissihalua ja -kykyä. 

Uuden valmistelun jälkeen Fit for 55 -ehdotus palaa Euroopan parlamentin täysistuntoon äänestyksiä varten. Sitten alkaa normien hionta ja niiden siirtäminen kansalliseen päätöksentekoon. Ihan heti ei ole valmista , mutta jo nyt etukenossa olevat toimijat saavat parhaan vauhdin muuttuville markkinoille. 

Hyvää kesää!

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja