Pirkkalan uusi koulukampus on monimuotoinen paitsi käyttötarkoitukseltaan myös ulkomuodoltaan. Havainnekuva: BST-Arkkitehdit

Pirkkalan koululaiset, kulttuuri ja kuntapäättäjät saman katon alle

Pirkkalaan rakennettava moderni koulukeskus opetus- ja kulttuuritoiminnan ja tarjoaa puitteet myös kunnan päätöksentekoon. Suunnittelua on ohjannut monikäyttöisyyden ja yhteisöllisyyden idea.

Pirkkalan uusi koulukampus on monimuotoinen paitsi käyttötarkoitukseltaan myös ulkomuodoltaan. Havainnekuva: BST-Arkkitehdit

Rakenteilla oleva betonirunkoinen koulukeskus korvaa kaksi vanhaa koulurakennusta ja tarjoaa valmistuessaan tilat yhteensä noin 1500 peruskoululaiselle, esikoululaiselle, varhaiskasvatusikäiselle ja henkilökuntaan kuuluvalle. Koulukeskus otetaan käyttöön syyslukukauden 2024 alkaessa.

Koulukeskuksen ovet ovat avoinna myös iltaisin ja viikonloppuisin nuoriso- sekä yhdistys- ja harrastustoimintaa varten. Kampuksessa toimii jatkossa kansalaisopisto, ja siellä kokoontuu myös valtuusto.

– Kyseessä on tietääksemme Pirkkalan historian suurin yksittäinen rakennushanke. Koulukampus on samalla kaikkien pirkkalaisten yhteinen paikka, jonka tilojen on tarkoitus vastata monenlaisiin tarpeisiin, Suupanniityn koulun rehtori ja Pirkkala-kampuksen hankekoordinaattori Marita Intonen kertoo.

– Koulutilat ottavat melkoisen loikan uudelle vuosikymmenelle hyödynnettävyyden, ajanmukaisuuden ja yhteisöllisyyden näkökulmasta. Opetustiloista tehdään joustavasti muuntuvia, ja opetusta voidaan järjestää luokkatilojen lisäksi myös oppitoreilla. Opettajat ovat olleet tiiviisti mukana suunnittelemassa tiloja ja saaneet vaikuttaa lopputulokseen, Intonen sanoo.

Arkkitehtisuunnittelusta on vastannut BST-Arkkitehdit. Hankkeen kokonaislaajuus on noin 19 500 bruttoneliötä ja kustannusarvio 45 miljoonaa euroa. YIT:n rakentamassa KVR-hankkeessa on A-Insinöörien vastuulla rakenne-, elementti-, akustiikka- ja geosuunnittelu.

– Koulukampus näyttää siltä kuin siinä olisi monta rakennusta saman katon alla. Elementtisuunnittelussa on pitänyt huomioida ikkuna-aukot, joita on paljon, sekä vanhan koulurakennuksen yhdistäminen uudisrakennukseen. Olemme suunnitelleet ja laskeneet tarkkaan, että uudet kantavat rakenteet ja perustukset saadaan lähelle olemassa olevaa rakennusta. Siitä huolehditaan myös työmaalla, projektipäällikkö Petri Taatila A-Insinööreistä kertoo.

Tapahtumatila eli 400-paikkainen auditorio palvelee kulttuuritapahtumia sekä koulutus- ja kokoustilana.Tapahtumatilaan on tulossa muunneltava keinoakustiikka, jolla kaiuntaa voidaan säädellä sopivaksi puheelle ja musiikille sähköisesti. Perinteisiä akustiikan muunteluratkaisuja, kuten verhoja, ei käytetä tilassa lainkaan.

– Akustiikkasuunnittelun merkitys korostuu kouluissa ylipäänsä, sillä hyvä huoneakustiikka ja ääneneristys vaikuttavat oppilaiden ja opettajien hyvinvointiin. Esimerkiksi naapurissa tapahtuvan toiminnan äänet eivät saa häiritä. Pirkkalan koulukampuksella akustisia ratkaisuja on suunniteltu hyvin monenlaisiin tiloihin, mm. laajoihin musiikin opetuksen tiloihin, suunnittelupäällikkö Antti Mikkilä A-Insinööreistä kertoo.