Piia Sormunen

Piia Sormusesta talotekniikan professori Tampereelle

Piia Sormunen

Tampereen yliopiston uudeksi Industry Professoriksi nimitetty Piia Sormunen aloittaa tehtävässään toukokuun alussa. Hän jatkaa osa-aikaisesti myös Granlund Oy:n erityistehtävissä.

Sormunen on tekniikan tohtori, ja hyvin verkostoitunut yritysmaailmassa. Sen lisäksi hänella on pedagogista osaamista, vahva prosessiosaamisen tausta niin energiatekniikan kuin talotekniikan puolelta sekä näkemystä asiakkaalle tuotettavaa arvoa korostavan lean-rakentamisen ja yhteistyötä painottavien toimintamallien läpiviemisestä rakennushankkeissa.

– Haluan olla vaikuttamassa ja kehittämässä alaa olemalla näkyvä ja verkostoituva vaikuttaja, Piia Sormunen sanoo.
– Rakentamisen toimintaympäristö on juuri nyt vahvasti muutoksessa. Haluan varmistaa, että  talotekniikka-ala on mukana muutoksen eturintamassa. Uskon sen onnistuvan  yhteistyön avulla, uusia toimintamalleja ja tulevia teknologioita hyödyntäen, hän jatkaa.

– Tampereen rakennustekniikan yksikön osaamisprofiili vahvistuu erinomaisesti, kun toimintamme kattaa viimein kaikki rakentamisen keskeiset osa-alueet. Tämän tehtävän aikaansaaminen on myös hyvä esimerkki yliopiston ja yritysten välisestä vuoropuhelusta, joka toivottavasti lisääntyy entisestäänkin, toteaa Tampereen yliopiston rakennustekniikan yksikön päällikkö, professori Matti Pentti.

– Rakennuksen energiatehokkuus, muunneltavuus ja hyvä sisäilma riippuvat paljon hyvästä taloteknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta. Myös digitalisaation myötä tulevat hyödyt liittyvät usein talotekniikkaan ja luovat uusia liiketoimintamalleja, Talotekninen teollisuus ja kauppa ry:n Ilkka Salo sanoo.
– Alan kehittämiseksi tarvitsemme syvällistä ja laaja-alaista akateemista tutkimusta, mutta myös lisää osaajia vastaamaan vähähiilisen rakentamisen haasteisiin. Tampereen yliopiston professuuri täydentää hyvin Aalto yliopiston osaamista, ja toimiva yhteistyö korkeakoulujen ja yritysten välillä terävöittää varmasti alan teknologiaosaamista ja digitalisaation mahdollisuuksien  hyödyntämistä, hän jatkaa.

Professuurin rahoitusta on tukenut 14 keskeistä alan organisaatiota, yhdistyksistä yrityksiin. Tärkeä rahoittaja oli myös Rakennustuotteiden Laatu Säätiö.  Järjestöistä mukana on niin LVI- kuin sähköala ja talonrakennus. Yritysrahoittajat taas edustavat hyvin talotekniikka-alan teollisuutta, suunnittelua, urakointia ja kauppaa.