Peabin asfalttiasemalle Lahteen savukaasujen poistolaite tilaustyönä

Peabin Lahden-asfalttiasemalle on asennettu ensimmäisenä Euroopassa Kaliforniassa tilaustyönä valmistettu savukaasujen talteenottoon ja puhdistukseen tarkoitettu laite.

Lastattaessa asfalttia asemalla siiloista autoihin syntyy savukaasuja, joista voi aiheutua hajuhaittoja lähiympäristöön. Hajuhaittojen lähteenä on asfaltin valmistuksessa käytettävä bitumi sekä uusioasfaltti.Peabin mukaan ratkaisua hajuhaittoihin on etsitty pitkään ympäri maailmaa.  Lahden-asemalla on otettu aiemmin käyttöön muun muassa piippupäästöjen puhdistuslaitteisto ja bitumin hajua neutraloiva aine.

Nyt Lahteen on hankittu imu- ja suodatinlaitteisto, joka Peabin mukaan on laatuaan ensimmäinen Euroopassa. Laitteita valmistetaan Kaliforniassa vain tilauksesta, ja niitä on tehty yhteensä reilut sata. Ennen Lahtea laitteita on toimitettu Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Meksikoon ja Australiaan.

– Laite toimii juuri niin tehokkaasti kuin meille luvattiin. Se suodattaa 90 % asfaltin valmistuksessa syntyvistä partikkeleista, joihin haju tarttuu. Olemme saaneet naapurustolta kiitosta, että hajut ja sininen savu ovat hävinneet. Myös asfalttimassaa siiloista kuorma-autoilla noutavat kuljettajat ovat olleet tyytyväisiä raikkaampaan ilmaan, kertoo tuotanto- ja raaka-ainepäällikkö Eero Sorri Peab Asfaltilta.