Skanska Oulun Puistovahti, havainnekuva

Oulun 16-kerroksinen maamerkki on harjakorkeudessaan

Skanska Oulun Puistovahti, havainnekuva

Oulun keskustan eteläpuolen uusi maamerkki, pyöreä Oulun Puistovahti on kohonnut 16 kerrokseen ja saavuttanut näin harjakorkeutensa. Skanskan rakentama tornitalo valmistuu kokonaisuudessaan vuoden 2019 alussa.

Poikkeuksellisen näköinen tornitalo sijaitsee keskeisellä paikalla Oulun keskustan ruutukaava-alueella. Puistovahdista on tullut oleellinen osa kaupungin keskustakuvaa, sillä katsoipa Oulua mistä päin vain, Puistovahti näkyy joka suunnasta.

”Oulun keskustan asunnoilla on kova kysyntä, sillä monet ostajat haluavat asunnon keskustan palveluiden läheisyydestä. Kaupunki onkin pyrkinyt luomaan uusia rakennuspaikkoja tiivistämällä keskustan rakentamista. Tiivistämisen myötä on luonnollista rakentaa aiempaa korkeampia rakennuksia. Korkeista taloista avautuvat samalla myös näkymät merelle. Puistovahti on tässä kehityksessä tärkeä ja näkyvä osa”, kertoo Skanskan aluejohtaja Mikko Herva.

”Tornitalot alkavat olla luonteva osa urbaania kaupunki-ilmettä myös Suomessa. Ylemmistä kerroksista avautuvat näkymät houkuttelevat asunnonostajia, mutta Puistovahdin kaltaisissa näyttävissä asuintaloissa riittää kysyntää myös alempien kerroksien asunnoille. Kiinnostus Puistovahdin asuntoja kohtaan onkin ollut vahvaa. Puistovahdin 95 asunnosta jo yli kaksi kolmasosaa on myyty. Puistovahti on suunniteltu ensisijaisesti asunnonostajien omaan käyttöön, eikä asuntovalikoimassa näin ole esimerkiksi yhtään yksiötä”, kertoo myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma Skanskasta.

Marja Kuosman mukaan asuntokauppa vetää edelleen hyvin, kunhan myytävä tuote on kunnossa. ”Yksi asunnon tärkeimmistä valintakriteereistä on sen sijainti: asunnon on oltava oikeassa paikassa, hyvien palveluiden ja liikenneyhteyksien välittömässä läheisyydessä. Sijainnin lisäksi asiakkaita kiinnostavat rakentamisen ja materiaalien laatu sekä hyvät asunnon pohjaratkaisut”, kertoo Kuosma.

Poikkeuksellisen näköinen talo aivan Oulun ydinkeskustassa 

Puistovahdin parvekekaiteiden väritys luo talon julkisivuun välkkyvän tekstuurin

Oulun Puistovahti sijaitsee Oulun ydinkeskustassa, aivan Kyösti Kallion puistoalueen kulmilla, osoitteessa Puistokatu 34. Paikalla on aiemmin sijainnut 1970-luvulla rakennettu kiinteistöosakeyhtiö Kulmaleverin liike- ja toimistorakennus.

52 metrin korkeuteen kohoava Oulun Puistovahti on helposti tunnistettavissa pyöreästä julkisivustaan. Ympyrän muoto on tehty taloon parvekkeiden kaiteilla ja parvekelasituksella. Talon erottuvuutta lisää myös parvekekaiteiden väritys, joka luo taloon välkkyvän tekstuurin – varjoineen ja heijastuksineen rakennuksen ulkoasu muuttuu vuorokaudenajan ja auringonvalon vaihteluista.

Puistovahdin korttelissa palautetaan vanha kaupunkimainen umpikorttelirakenne, jossa rakennukset ovat kadun reunassa ja keskelle jää kunnon piha oleskelu- ja leikkipaikkoineen. Autopaikat sijoitetaan pihan alle kellarikerroksiin, josta pääsee kulkemaan suoraan hissillä asuinkerroksiin. Puistovahdin viereen Puistokadun suuntaisesti rakennetaan toisessa vaiheessa viisikerroksinen Oulun Puistolinna.

Tornitalorakentamisen edelläkävijänä Skanska on rakentanut useita asuintornitaloja eri puolille Suomea aina 1990-luvulta lähtien. Oulun Puistovahdin lisäksi Skanskan ajankohtaisia tornitalohankkeita ovat vuonna 2019 Tampereelle valmistuva kaupungin korkein asuintornitalo, 21-kerroksinen Luminary, sekä Espoossa vuoden 2018 lopulla valmistuva 18-kerroksinen Koho.