Kuva: Arkmill

Myllypuron jääurheilukeskuksen hukkalämpö kaukolämmöksi

Suomen Luisteluliiton ja Suomen Taitoluisteluliiton yhteinen hanke Myllypuron jääurheilukeskuksen rakentamiseksi etenee. Hankkeen arvo on noin 20 miljoonaa euroa, ja sille on varattu tontti Ratasmyllynkujalta suunnittelua varten. 

Kuva: Arkmill

Myllypuron jääurheilukeskus on tehnyt yhteistyöstä aiesopimuksen Helenin kanssa. Caverion Suomi ja YIT ovat olleet mukana hankkeen suunnittelussa jo vuodesta 2019. Tavoitteena on pienen hiilijalanjäljen ympäristöystävällinen ja esteetön liikuntapaikka.

– Elinkaaren aikaisten kestävien energiaratkaisujen lisäksi ympäristön huomioiminen rakentamisen aikana on oleellinen osa rakennushanketta. Esimerkiksi kaikki projektista tuleva louhe pyritään hyödyntämään ensisijaisesti jääurheilukeskuksen rakentamisessa ja vaihtoehtoisesti muissa kohteissa, sanoo Infrarakentaminen-divisioonan johtaja Anne Piiparinen YIT:ltä. 

– Olemme iloisia, että pääsemme kehittämään Myllypuroon toteutettavan jääurheilukeskuksen energiaratkaisua kokonaisvaltaiseksi ja älykkääksi kaupunkienergiaratkaisuksi, sanoo Caverion Suomen toimitusjohtaja Ville Tamminen

Jääurheilukeskuksen luistinratojen jäähdytyksessä aiotaan käyttää hiilidioksidia kylmäaineena. Jäähdytyksestä syntyvä lämpöenergia on tarkoitus siirtää kaukolämpöverkkoon.

– Kaukolämpö- ja jäähdytysverkosto on erinomainen alusta kaikille uusille teknologiaratkaisuille.  Verkosto mahdollistaa esimerkiksi juuri hukkalämpöjen tehokkaan hyödyntämisen. Helen hyödyntää jo nyt puhdistetun jäteveden sekä kiinteistöistä ja konesaleista talteen kerättyjä hukkalämpöjä, kertoo Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa.