Köysiteknikko Antti Antikainen tuulivoimalan huoltotöissä. Kuva: motiva.fi

Motiva: Energiamurrokseen tarvitaan talotekniikan osaajia

Uusiutuvien energiateknologioiden markkinoilla on Motivan mukaan pulaa sekä laitteistoista että tekijöistä. Jatkossa työvoimapula korostunee entisestään, sillä sekä EU:n että Suomen omat vähähiilisyystavoitteet kasvattavat uusiutuvan energian kysyntää. Uutta työvoimaa tarvitaan.

Köysiteknikko Antti Antikainen tuulivoimalan huoltotöissä. Kuva: motiva.fi

– Energiamurros vaatii rakennetun ympäristön ja uusiutuvan energian osaajia, joilla on hallussa uudet energiateknologiat: tuulivoima, aurinkoenergia, lämpöpumput. EU:n sekä Suomen omat tavoitteet tähtäävät kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen ja hiilineutraaliuteen. Jotta energiamurros on mahdollinen, tarvitaan sille tekijöitä, yli-insinööri Johanna Kirkinen Energiavirastosta sanoo.

Energiavirasto ja Motiva kampanjoivat uusiutuvan energian ammattiopintojen puolesta. Motivan Opiskelemaan ammattiopistoon -verkkosivuilla on tietoa tutkinnoista ja opinnoista, joilla voi tähdätä työskentelemään niin aurinko-, tuuli- kuin lämpöpumppujen asennus- ja ylläpitotehtäviin. 

– Vihreään siirtymään tarvitaan konkreettisia tekoja, näen oman työni juuri konkreettisena tekona siihen, että saadaan omavaraisuutta energiatuotantoon. Varsinkin nyt, kun puhutaan jo sähköpulasta, niin se, että meillä on omaa kapasiteettia omalla katolla, on mielestäni todella tärkeää, sähköasentaja Jyri Peippo toteaa.