Kuva: Adven

Mirkan tehtaalle täysin fossiiliton energiaratkaisu

Hiomatuotteiden valmistaja Mirka ja energiayhtiö Adven toteuttavat täysin fossiilittoman energiaratkaisun, jossa geoenergiakenttä, aurinkovoima sekä sähkökattila yhdistävät voimansa. 

Kuva: Adven

Mirkan Oravaisten tehtaan lämmöntuotanto muutetaan täysin fossiilittomaksi. Hankkeen valmistuttua arviolta alkuvuonna 2025, Oravaisten tuotantolaitoksen hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 281 tonnia vuodessa.

Nykyinen pellettikattila ja sen ohella vara- ja huippukulutusta varten toimiva kevyt polttoöljykattila korvataan maalämpöön ja aurinkovoimaan pohjautuvalla lämmityksellä. Olemassa oleva pellettikattila jää varakattilaksi uuden energiaratkaisun rinnalle.

Maalämmön perustana toimiva geoenergiakenttä koostuu 80 kaivosta, jotka kukin ovat 350 m syviä. Kaivot porataan tehtaan viereiselle peltoalueelle, jonne rakentuu myös 2,5 MWp aurinkovoimala. Nykyiseen energiakeskukseen, vanhojen öljykattiloiden tilalle tuodaan lämpöpumput ja sähkökattila. Hankkeelle on myönnetty Euroopan unionin NextGenerationEU -rahoitusta.