Finnsementin asiakastukipäällikkö Sini Ruokonen ja teollisuusneuvos Timo Suutarinen. Kuva: Tanja Rihu

Mikkeliläinen kerrostalo Suutarisen vähähiilisestä betonista

Mäntyharjulainen Suutarinen yhtiöt on tuonut vähähiilisen betonin kaupalliseen rakentamiseen. Rakennusliike Olan uuden Mikkeliin tulevan kerrostalon rakenteet on tehty Suutarisen uutuudella, jonka odotetaan lähes puolittavan rakentamisen hiilidioksidipäästöt.

Finnsementin asiakastukipäällikkö Sini Ruokonen ja teollisuusneuvos Timo Suutarinen. Kuva: Tanja Rihu

– Meillä oli yhteinen halu tehdä konkreettisia tekoja ekologisemman rakentamisen puolesta, teollisuusneuvos Timo Suutarinen kertoo.Olan uudessa kerrostalossa perustukset, pilarit, väliseinät, parvekkeet, pintalattiat ja väestönsuoja  on tehty Suutarisen uutuusbetonilla.
 Valmisbetoni ja elementit on valmistettu SBS-Betonin tehtaalla Mikkelin Tikkalassa. 

–  Ekotehokkaan betonin käyttö ei ole tuonut ongelmia tai muuttanut sovittuja aikatauluja, rakennusliike Olan työmaamestari Mikko Tuhkanen toteaa.

Finnsementin asiakastukipäällikkö Sini Ruokosen mukaan Olan uusi kerrostalo on poikkeuksellinen kohde monella tavalla.


– Se on koko maassa ensimmäinen uudisrakennus, jossa ekotehokas betoni on todellisessa ja konkreettisessa sekä erittäin laajassa ja monipuolisessa käytössä, Ruokonen sanoo.

Ruokosen mukaan mikkeliläisen uudisrakennuksen työmaa on osoittanut, että ekologisempien rakennusmateriaalien käyttöä on turhaan arasteltu.


– Ekotehokkuuden edistäminen ja siihen satsaaminen ovat yhteiskuntavastuun kantamista, Ruokonen toteaa.

Suutarinen yhtiöissä on Timo Suutarisen kehitetty ekotehokasta betonia kevättalvesta 2021 saakka. Tuote perustuu Finnsementin elokuussa 2021 markkinoille tuomaan Kolmossementtiin, joka on 52,5-lujuusluokan masuunikuonasementtiä.  Timo Suutarinen on kehittänyt betonireseptin, johon sementin lisäksi kuuluu tarkasti koostettu kiviaines, pienempi veden määrä ja kiihdyttävä lisäaine, jonka hiilijalanjälki on Suutarisen mukaan noin neljäsosa eurooppalaisen ympäristöselosteen mukaisesta.