Tammisaaren Chappe (vas.) on yksi viidestä ehdokkaasta. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen.

Mikä näistä viidestä saa Arkkitehtuurin Finlandian?

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaiksi vuonna 2023 on valittu viisi kohdetta: Ajurien talli Helsingissä, Chappe-taidemuseo Tammisaaressa, Lauttasaaren kirkon peruskorjaus, päiväkoti Martta Wendelin Tuusulassa ja Tanssin talo Helsingissä. Voittaja julkistetaan 2.lokakuuta.

Tammisaaren Chappe (vas.) on yksi viidestä ehdokkaasta. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen.

– Esiraati päätyi valinnassaan viiteen kohteeseen, joita yhdistää hienovarainen ja oivaltava suunnittelu sekä onnistunut rakentamisen toteutus. Tämän vuoden palkintoehdokkaiksi ilmoitetuista ehdokkaista huomattava osa edustaa täydentävää tai korjaavaa rakentamista. Valitut kohteet osoittavat, että korjausikään tulleita rakennuksia voidaan taitavalla suunnittelulla saattaa alkuperäiseen loistoonsa ja niitä voidaan muuntaa ihmisen arkea ja juhlaa palvelevaan uuteen käyttöön. Uudisrakentamiskohteissa näkyy myös puuarkkitehtuurin monipuolistuminen ja tekninen kehitys, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n nimittämän esiraadin puheenjohtaja, professori Rainer Mahlamäki kertoo.

– Valinnoilla haluttiin alleviivata Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon tarkoitusta: nostaa julkisuuteen korkealuokkaista arkkitehtuuria ja korostaa sen merkitystä ihmisen hyvinvoinnin edistäjänä, Mahlamäki sanoo.

Palkinnon esiraatiin kuuluivat Rainer Mahlamäen lisäksi arkkitehdit Sarlotta Narjus ja Harri Hautajärvi sekä professori Jenni Reuter. Esiraadin sihteerinä toimi Safan entinen pääsihteeri Paula Huotelin.

Punavuorelaiseen vuonna 1906 rakennettuun Ajurien talliin on toteutettu 18 uutta asuntoa säilyttäen mahdollisimman paljon vanhan hevostallin tunnelmaa. Ajurien tallin korjaussuunnittelusta on vastannut Avarrus Arkkitehtien Pauli Siponen (pää- ja rakennussuunnittelu), Noona Lappalainen (projektiarkkitehti), Atte Aaltonen ja Robert Hanson.

Keväällä 2023 Tammisaareen valmistunut taidemuseo Chappe on rakennettu puusta ja betonista. Chappen suunnittelusta on vastannut JKMM Arkkitehdit. Pääsuunnittelijana hankkeessa toimi Asmo Jaaksi ja projektiarkkitehtina Gerrie Bekhuis. Lue lisää Chappesta Projektiuutisten artikkelista: https://projektiuutiset.fi/nykyarkkitehtuuria-vanhassa-ymparistossa-taidemuseo-chappe-on-synteesi/

Lauttasaaren 1950-luvulla valmistuneen kirkon korjauksessa otettiin huomioon päiväkodin, iltapäiväkerhon sekä partiolaisten tilatarpeet. Pohjakerroksen laajennuksen yhteyteen avattiin kahvila-ravintola ja kirkkoherran virastotilat muutettiin Lauttasaaren musiikkiopiston käyttöön. Lauttasaaren kirkon peruskorjauksen suunnittelusta vastasivat Verstas Arkkitehtien Riina Palva (vastaava arkkitehti) ja Anna Puisto (pääsuunnittelija) sekä projektiarkkitehdit Irma Verhe ja Tuula Mäkiniemi.

Päiväkoti Martta Wendelin on noin 200 lapselle suunniteltu, vuonna 2022 valmistunut puurakennus. Ulko- ja väliseinien sekä välipohjien rakenteiksi valittiin CLT-massiivirakenne. Kohteen suunnittelusta vastasivat Arkkitehdit Frondelius Keppo Salmenperän (AFKS) arkkitehdit Jari Frondelius (pääsuunnittelija), Jaakko Keppo ja Juha Salmenperä sekä projektiarkkitehdit Mikko Liski ja Tommi Kantanen.

Helmikuussa 2022 avattu Tanssin talo on rakennettu Helsingin Kaapelitehtaan itäpäätyyn sijoittamalla osa tiloista tehdasrakennukseen. Kaapelitehtaan tiiliarkkitehtuurin vastakohtana Tanssin talon julkisivut ovat metallia. Tanssin talossa on kaksi mustan laatikon periaatteella suunniteltua teatterisalia. Tanssin talon vastaavina arkkitehteina toimivat JKMM Arkkitehdit ja ILO arkkitehdit -työyhteenliittymän Teemu Kurkela (JKMM) ja Pia Ilonen (ILO), sekä projektiarkkitehteina Harri Lindberg (JKMM) ja Kati Murtola (ILO).  Lue lisää Tanssin talosta Projektiuutisten artikkelista: https://projektiuutiset.fi/tanssin-talo-katto-korkealla-ja-leijuvat-seinat/