Meripaviljongille kelluva terassi

Rauman telakalla rakennettu ravintola Meripaviljongin terassi matkustaa Helsinkiin hinaajan vetämänä noin 60 tunnissa. Lopulliselle paikalleen Hakaniemen Säästöpankinrantaan se kiinnittyy viikolla 15.

Rakennuttaja Helsinki Congress Paasitornin mukaan kelluvan julkisen rakennuksen rakentaminen on maassamme ainutlaatuista sekä teknisesti että arkkitehtonisesti. Terassin pääsuunnittelija on arkkitehti Simo Freese, joka suunnitteli myös vuonna 2015 valmistuneen ravintola Meripaviljongin.

Terassin päämateriaaleja ovat teräs, kupari ja lasi. Siinä ei ole lainkaan suoria kulmia, muoto on kukan terälehden mallinen. Freesen mukaan sommitelma on pyöreiden muotojen kokoelma, jossa isokokoiseen asiakaspalvelutilaan syntyy suojaisia ja intiimejä sopukoita. Muodoista voi halutessaan löytää viittauksia myös luontoon tai lähistön rakennuksiin kuten Ympyrätaloon ja Kaupunginteatteriin.

Terassi rakennetaan pääasiallisesti kotimaisin voimin Raumalla sijaitsevalla Rauma Marine Constructions -telakalla. RMC on toteuttanut hieman samantyyppisiä kelluvia rakennusprojekteja aiemmin muun muassa Arabiemiraatteihin.

Terassin rakennuttamisessa on ollut vahvasti mukana elinkaariajattelu. Terassille halutaan alusta asti pitkä käyttöikä. Sen ulkoiset korroosiosuojaukset on tehty kestämään kymmeniä vuosia. Ponttoonin rakennusstandardit ovat samat kuin sisävesiproomuilla.

Teräsrakenteisen terassin pinta on valettu valtamerialusten kansissakin käytetyllä Bolidt-pinnoitteella.  Pinnoite on pehmeä ja saumaton, eikä se ole liukas. Se on myös hiljainen, ja vaimentaa esimerkiksi tuolien siirtämisestä syntyvää ääntä.

Vuonna 2015 avattu ravintola Meripaviljonki toimii ikään kuin emoaluksena nyt saapuvalle kelluvalle terassille. Erilliset osat kytketään toisiinsa kyljittäin kumi-teräs-adapterein. Adapterien tehtävänä on vaimentaa painonmuutoksen vaikutuksia kelluviin laitteisiin esimerkiksi tuulen tai suuren asiakasjoukon siirtymisen yhteydessä. Terassi kiinnittyy olemassa olevan ravintolan lisäksi myös rantavalliin.

Asiakkaat kulkevat terassille Säästöpankinrannasta yli kuusimetristä siltaa pitkin. Terassille pääsee myös sisältä ravintolasta, lisäksi sinne voi saapua meriteitse Meripaviljongin toisella puolella olevan laiturin poijupaikoilta. Ravintoloitsijana toimii Ravintolakolmio-konserni.

Meripaviljongin terassi, Säästöpankinranta 3, Helsinki

  • 150-paikkainen avoterassi, kooltaan 207-neliöinen
  • avoinna toukokuulta kesän loppuun
  • painoltaan noin 47 000 kg
  • kalusteiden, asiakkaiden ja varustelun kanssa noin 75 tonnin painoinen
  • kelluntasyvyydeltään 60 cm
  • kiinteät penkit valmistetaan kasvatetusta teak-puusta
  • esteettömästi yhteydessä Ravintola Meripaviljonkiin, jonka puolella sijaitsee esim. inva-wc