Ilmakuva lentoasemanpuiston sijoittumisesta alueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki

Malmin lentokentälle tulevaa puistoa ideoidaan kansainvälisen kilpailun avulla

Ilmakuva lentoasemanpuiston sijoittumisesta alueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki

Helsingin kaupunki järjestää avoimen kansainvälisen ideakilpailun Lentoasemanpuiston suunnittelusta Malmin entisen lentokentän alueelle. Kilpailun tarkoituksena on löytää puiston toteuttamiseksi innovatiivisia ja inspiroivia ratkaisuja, jotka ovat myös teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoisia. Lentoasemanpuistosta tulee uuden alueen keskuspuisto ja sillä on suuri merkitys alueen rakentuvalle identiteetille.

Malmin entisen lentokentän alueen yleissuunnitelma perustuu kattavaan viherverkostoon, johon kytkeytyvät alueen ominaispiirteet kuten kiitotiet, avoin maisematila ja pitkät näkymät.  Yhteyksiä lähistön viheralueille parannetaan ja Kivikkoon rakennetaan uusi viheryhteys.

Kilpailulla etsitään ideaa, jossa tulevaisuuden puistosuunnitelmaan yhdistyvät alueen kulttuurihistoria, luontoarvot ja ekologinen monimuotoisuus.

− Puistosta rakennetaan uusi houkutteleva virkistyskohde, johon tullaan kaikkialta Helsingistä. Kilpailun kautta haemme luontoarvoiltaan monipuolista ja korkeatasoista puistoa virkistyskäyttöön niin nykyisille kuin uusille malmilaisille, kertoo kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki, joka toimii kilpailun tuomariston puheenjohtajana.

Puistosuunnitelmalla ohjataan myös entisen lentokentän alueen väliaikaiskäyttöä, koska alue valmistuu kokonaisuudessaan vasta 2040-luvulla. Niin nykyiset kuin uudet malmilaiset pääsevät nauttimaan kilpailun tuloksista, sillä niitä hyödynnetään väliaikaisen sekä lopullisen käytön suunnittelussa. Aiemmin suljettu lentokenttäalue avautuu heti lentotoiminnan loppuessa kaikkien kaupunkilaisten käyttöön. Rakentamisvaiheen aikanakin alueella voi olla monipuolista toimintaa ja tapahtumia.

Kilpailu käynnistyi 11.5.2020, ja se järjestetään yhteistyössä Suomen maisema-arkkitehtiliiton MARK:n kanssa. Kilpailuaineisto julkaistaan osoitteessa hel.fi/lentoasemanpuisto. Kilpailun kieli on englanti.

Loppukesästä puiston suunnittelusta on tarkoitus järjestää kaupunkilaisille avoin tilaisuus, mikäli yleisötapahtumien järjestäminen on jälleen mahdollista.

Kilpailuaika päättyy 6.11.2020, jonka jälkeen kaupunkilaisilla on mahdollisuus tutustua kilpailutöihin ja kommentoida niitä Kerrokantasi -palvelussa. Kilpailun tulos julkistetaan keväällä 2021.

Yhteyshenkilöt

Salla Hoppu
arkkitehti
kaupunkiympäristön toimiala
asemakaavoitus
puh. 09 310 37240
salla.hoppu@hel.fi

Mike Tomassen
kilpailusihteeri
kaupunkiympäristön toimiala
asemakaavoitus
puh. 09 310 24592
mike.tomassen@hel.fi