Kuva: Vesa Laitinen/Forum Virium Helsinki

Malmilla kokeillaan älyvalaistusta

Helsingin Malmilla Ala-Malmin puistossa kokeillaan parhaillaan älyvalaistusta, jonka väriä kaupunkilaiset pääsevät vaihtamaan älypuhelimillaan.

Kuva: Vesa Laitinen/Forum Virium Helsinki

Älyvalaistuksella on tarkoitus houkutella Ala-Malmin puistoon kävijöitä ja lisätään alueen viihtyisyyttä. Värikkäät valot voisivat tulevaisuudessa elävöittää puiston ja Malmitalon tapahtumia. Ne voisivat myös pidentää tapahtumakautta kesästä syksyyn ja jopa talveen. Kokeilulla selvitetään, miten kaupunkilaiset ottavat vastaan mahdollisuuden säätää itse julkisen ulkotilan valaistusta. Lisäksi kerätään ideoita, missä älyvalaistusta voitaisiin jatkossa hyödyntää.

– Valaistus on ollut staattinen osa kaupunkiympäristöä, eli valoa joko on tai ei ole. Sama on pätenyt myös valaistussuunnittelijoiden valaisemiin kohteisiin. Nyt kaupunkilaisille tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa ympäristöönsä, sanoo kokeilun toteuttavan C2 SmartLight Oy:n toimitusjohtaja Jorma Tuuna-Väiskä.

Kokeilu on osa Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelmaa, jossa on etsitään valaistus- ja sensoriratkaisuja Helsinkiin. Ohjelmassa on testattu aurinkovoimalla toimivaa ulkovalaistusta sekä katujen liukkautta arvioivia sensoreita Malminkartanossa. Kokeiluohjelma on osa Fiksu kaupunki -hanketta, jonka tarkoitus on tuoda innovaatiotoimintaa ja älykästä kaupunkikehitystä Malmille, Mellunkylään ja Malminkartano-Kannelmäkeen ja Pasilaan. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupunki.