Kuva: Fors Blomqvist Architects

Maatullin koulu-päiväkodin uudisrakennuksen arkkitehdit Tanskasta

Kuva: Fors Blomqvist Architects

Helsingin kaupunki järjesti Maatullin rakennuksen suunnittelusta yleisen, kaksivaiheisen arkkitehtuurikilpailun yhdessä Suomen Arkkitehtiliiton kanssa. Kilpailu toimi myös rakennuksen pää- ja arkkitehtisuunnittelijan valintamenettelynä.

Kilpailuun saatiin 71 hyväksyttyä ehdotusta. Kisan voittaneen Metsäaukio-ehdotuksen ovat tehneet arkkitehdit Sofia Fors Adolfsson ja Rebecka Blomqvist Petersen kööpenhaminalaisesta Fors Blomqvist Architects -toimistosta.

Kilpailun tuomaristo pitää Metsäaukio-ehdotusta ansiokkaana erityisesti maisemasuunnittelun ja kaupunkieko­logian kannalta. Ehdotuksen keski­össä on luonto, joka tuntuu ulottuvan myös sisätiloihin. Sisätiloissa on tuomariston mukaan intiimi, kotoisa mittakaava ja rakennuksen eri osa-alueet hahmottuvat hyvin. Mate­riaalimaailma on yhtenäinen ja miellyttävä.

– Kilpailun tulos ylitti odotukset. Tapulikaupunkilaiset saavat käyttöönsä ennakkoluulottomalla ja herkällä otteella suunnitellut tilat, joiden toivotaan palvelevan alueen asukkaita monipuolisesti. Tilojen harvinaislaatuisen luontoyhteyden voi odottaa vahvistavan oppijoiden ja henkilökunnan hyvinvointia, sanoo tuomariston puheenjohtaja, tekninen johtaja Kari Pudas Helsingin kaupungilta.

Taloon on tulossa 700 oppilaan yhtenäinen peruskoulu, päiväkoti 210 lapselle, esiopetustilat 42 lapselle sekä leikkipuisto. Myös rakennuksen pihat on suunniteltu osaksi oppimisympäristöä.

Kilpailualueen asemakaavaa muutetaan voittajaehdotuksen pohjalta. Kohteen hankesuunnitelman hyväksyminen lähtee päätöksentekoon syksyllä 2021. Koska kokonaisuuden korkein tavoitearvo on 40 miljoonaa euroa, asiasta päättää kaupunginvaltuusto.

Maatullin uusi rakennus on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2024 elokuussa. Työmaa käynnistyy nykyisen koulun purkamisella arviolta vuoden 2022 kevättalvella.