Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

LVI-TU:n Hokkanen: LVI-urakoitsijoilla huoli lähitulevaisuuden urakoista

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Mika Hokkanen toteaa blogissaan, että koronaepidemia pisti LVI-suunnittelun ja kilpailutukset selkeälle tauolle.

– Nyt syksyn edetessä kevään toimimattomuuden aika alkaa realisoitua taannehtivasti työmaatasolla, kun uusia töitä ei ole loppusyksyllä normaalissa mittakaavassa tarjolla. Tällä hetkellä laskettavana ja kilpailutettavana olevat työt tulevat tuotantoon vasta talvella 2021. Tämä näkyy myös LVI-urakoinnin tilauskannassa; syksyn tilauskanta on keskimäärin 3–4 kuukautta, kun vielä viime vuonna se oli keskimäärin viisi kuukautta, Hokkanen kirjoittaa.

Hokkasen mukaan kiinteistöjen korjausvelan suuruus on hälyttävä.

– Monessa julkisessa kiinteistössä talotekniikan korjaus- ja huoltoimet olisi voitu tehdä turvallisesti, kun ne olivat koronan takia tyhjillään. Perusteluna kevään hitaalle ryhtymiselle esitettiin valmiiden suunnitelmien puuttumista samoin kuin kuntatalouden joutumista ahtaalle. Epidemia voi jatkua vielä pitkäänkin, joten erityisen huolestuttava on, jos kiinteistöjä ei edelleenkään huolleta ja korjata, Hokkanen toteaa kirjoituksessaan.

Mika Hokkanen perää hallitukselta nopeasti toimia, joilla vauhditetaan julkista rakentamista ja kiinteistöhuoltoa sekä yksityistä korjausrakentamista.

–  Julkisten investointien lisäksi esimerkiksi taloyhtiöiden yhtiökokouksissa on päätettävä etupainotteisesti taloteknisten korjaus- ja huoltotoimenpiteiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Uuden korona-aallon tulemista tai tulematta jäämistä ei ole varaa jäädä odottamaan, Mika Hokkanen päättää kirjoituksensa.