Graafi: Talteka

LVI-tukkumyynti odotetusti miinuksella

LVI-tukkumyynnin ensimmäinen kvartaali näyttää tänä vuonna olevan vahvasti miinuksella. Myynnin lasku noin 17 prosentilla vuoden 2023 vastaavaan ajan­jaksoon nähden on merkittävä, mutta ei kuitenkaan niin dramaattinen kuin nopeasti katsoen luulisi. Takana on kaksi ykkös­kvartaalin kasvu­vuotta ja rekyyli oli odotettu. Nyt ollaan euro­määräisesti lähellä vuoden 2021 tasoa. 

Graafi: Talteka

Tummia pilviä taivaalle tuovat lupa­tilastot. Kun nyt käynnissä olevat uudis­kohteet saadaan valmiiksi ei uusia asunto­rakentamisen kohteita näytä vähään aikaan kovin paljoa starttaavan. RT:n tuoreen suhdanne­katsauksen mukaan toimitila­rakentamisessa ”elää vielä hiipuva toivo”, mutta se ei riitä kattamaan asunto­rakentamisen pudotusta.

– Korjausrakentamisen vauhdittaminen olisi tässä tilanteessa välttämätöntä, toteaa Taltekan toimitusjohtaja Ilkka Salo.

Kuluttajat ja talo­yhtiöt ovat varovaisia aloittamaan remontteja, ja rahoituksen saaminenkin voi olla hankalaa ja kallista. Kannustimia tarvitaan, mutta ainakaan toistaiseksi tähän kohdentuvat toimen­piteet eivät ole olleet hallituksen työ­listalla tarvittavassa määrin.

Vanhojen ja uusien asuntojen hinta­ero on päässyt kasvamaan vanhojen asuntojen hintojen laskiessa. Asunto­kauppa ei nyt edes vanhoissa asunnoissa käy, mutta on selvää, että jollain aika­jänteellä rakennus­liikkeiden myymättömät asunnot menevät kaupaksi tavalla tai toisella. Kasvu­keskuksissa asuntojen tarve jatkaa kasvuaan. Tilastoja katsoessa on huomattava, että suuri osa rakennuksista sijaitsee kysynnän kannalta väärissä paikoissa.