Lukot ovat taloyhtiön avainasia
Jos taloyhtiössä on käytössä 20 vuotta vanha lukkojärjestelmä, lukkojen uusiminen alkaa olla vähitellen ajankohtaista. Valtaosa lukoista on yhä mekaanisia, mutta erilaiset älylukot ovat tulleet jäädäkseen.
Älylukko on yleistermi sellaiselle lukolle, jossa on sähköinen tunnistin. Älylukkoja luetaan lätkällä, kännykällä tai kuusinumeroisella koodilla.
Huomionarvoista on, että linjasaneerauksen yhteydessä lukot kannattaa vaihtaa jo ennen remonttia. Tästä on hyötyä asukkaille ja taloyhtiöille.
– Saneerausten yhteydessä avaimia saattaa jäädä kuljeksimaan eri tahoille eikä kaikkia avaimia syystä tai toisesta saada aina takaisin, kertoo Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.
Linjasaneerauksen ajaksi remontoijille voidaan antaa henkilökohtaiset avaimet, joilla pääsee taloyhtiössä vain remontin kannalta oleellisiin tiloihin.
Katoavat avaimet
Älylukkojärjestelmä on kätevä: jos avain katoaa, voi pelkän avaimen poistaa järjestelmästä. Tästä seuraa merkittävää kustannusten säästöä, ja lisäksi turvallisuus paranee.
Perinteisen avaimen kadotessa pitää koko taloyhtiön lukot sarjoittaa uudestaan, mikä tulee taloyhtiölle kalliiksi.
Myös asuntomurron yhteydessä täytyy perinteisen avaimen tapauksessa tehdä uudelleensarjoitus.
Näin on varmistettava, ettei kukaan ulkopuolinen pääse liikkumaan talossa.
Joskus on tosin riittänyt, että vain talon alaovi laitetaan nopeasti uusiksi.
– Varsinkin siinä tapauksessa alaoven vaihtaminen on ollut riittävä toimenpide, jos asuntojen ovessa on varmuuslukko, joka on eri sarjassa talon avaimen kanssa. Silloin avain on vain asukkaalla itsellään, sanoo Pänkäläinen.
Aku Pänkäläinen. Kuva: Finanssiala ry
Kaikki lukot tarvitsevat huoltoa
Älylukon huonona puolena voi pitää sitä, että lukon kännykkäohjaus vaatii sähköä. Jos kännykän akku on tyhjä, ei lukkoa voi avata.
Suurin osa älylukon ominaisuuksista on kuitenkin plussan puolella.
Nykyisellään valtaosa taloyhtiöiden lukoista on vielä perinteisiä mekaanisia lukkoja, joilla niilläkin on tietysti omat hyvät puolensa.
– Vanhat Abloy-lukot toimivat yleensä luotettavasti ja hyvin. Avaimilla pääsee sisälle, toteaa Pänkäläinen.
Jos avaimet säilyvät tallessa, kaikki on silloin kohdallaan, eikä siinä ole mitään huonoa.
Riskinä on mahdollisuus kopioida mekaanisia avaimia. Joskus poliisin haaviin jääkin itse viilattuja avaimia.
Ovat lukot millaisia tahansa, ne vaativat silloin tällöin huoltoa. Perinteisesti lukkojen toimintaa heikentäviä tekijöitä ovat pöly ja lika.
Tippa öljyä on tavallisesti riittävä huoltotoimenpide.
– Myös älylukko vaatii säännöllisin väliajoin puhdistamista ja öljyämistä, Pänkäläinen muistuttaa.
Vaihto edessä
Jossain vaiheessa taloyhtiölle tulee eteen tilanne, että lukot täytyy joka tapauksessa vaihtaa. Siinäkin tilanteessa ratkaisevaa on lukon ikä. On hyvä selvittää, riittääkö silloin esimerkiksi vain avainpesän vaihtaminen.
Jos talo alkaa olla iältään 20 vuotta vanha, uusiminen on jo ajankohtaista.
– Luultavaa on, että 1970-luvulla rakennetuissa taloissa myös lukkorungot on pantava uusiksi, Aku Pänkäläinen sanoo.
Avainkysymys uusien lukkojen hankinnassa on hyvin yksinkertainen, sillä lukkovalintaan vaikuttavia tekijöitä on kaksi: käyttömäärä ja taloyhtiön koko.
Huolellinen taloyhtiö voisi valita mainiosti perinteiset lukot.
– Jos taloyhtiö on suuri ja asukkaiden vaihtuvuus on suurta eikä kaikkia avaimia välttämättä aina saada takaisin, silloin älylukolla on kiistatta omat etunsa, sanoo Pänkäläinen.
Avaimia toki katoaa ja vahinkoja sattuu kaikenlaisissa taloyhtiöissä.
Älylukoissa on sähköinen tunnistin. Älylukkoja avataan lätkällä, kännykällä tai kuusinumeroisella koodilla. Myös älylukko vaatii säännöllisin väliajoin puhdistamista ja öljyämistä.
Vakuutusyhtiöt ja lukot
Vakuutusyhtiöillä on erilaisia käytäntöjä, ja vakuutuspaperien vertailu on tunnetusti oma urakkansa. Vertailu kannattaa kuitenkin tehdä, vaikka se on vaikeaa, joskus lähes mahdotonta.
– Jos asunnossa on lisälukitus, jotkut vakuutusyhtiöt antavat silloin prosenttialennuksia.
Toisinaan huojennus voi olla sellainen, että omavastuuta ei peritä.
Kaikissa ongelmatilanteissa oleellista on se, että ovi on ollut lukossa, käytännössä siis murron jäljet on oltava näkyvissä.
Jos lukkojen vaihtaminen tulee taloyhtiölle ajankohtaiseksi, kannattaa käydä osoitteessa www.vahingontorjunta.fi, jonka sivulta Kotien murtosuojauskohteet ja Avainturvallisuus ohje löytyy runsaasti lisätietoa. Sivulle Laitteet ja liikkeet on kerätty ajanmukaista tietoa testattujen lukkojen standardeista.
Sivuilta löytyy lista lukoista, jotka on testattu ja hyviksi havaittu. Sieltä voi kätevästi tarkistaa, millaisia lukkoja löytyy, ja sen perusteella taloyhtiö voi kilpailuttaa lukkohankintansa.
Tässäkin hankintaprosessissa huolellisesti toimiva ja aikaansa seuraava taloyhtiön hallitus on avainasemassa.
– Kannattaa myös pyytää asiantuntija-apua, sillä lukkovalinnassa päätös on keskeinen ja iso, neuvoo Aku Pänkäläinen.
Tätä nykyä markkinoilla on monia valmistajia ja runsaasti tarjontaa. Karkeasti arvioiden noin 40 huoneiston taloyhtiössä älylukituksen hankkiminen maksaa noin 15 000 euroa.
Tietoturva on kunnossa
Vuosien saatossa älylukot ovat kehittyneet, ja nykyisellään sähköiset lukot ovat hyvin turvallisia.
Niiden tietoturva on korkealla tasolla, eikä älylukkojen manipulointi ole mahdollista.
Joku saattaa kuitenkin epäillä älylukkojen kestävyyttä ja niiden elinkaarien pituutta.
– Älylukkoja on tietysti testattu paljon. Niille on tehty murtotestejä ja kulutuskokeita, joihin on sisältynyt 200 000 aukaisua. Lukkojen pakkasenkestävyyttä on testattu Lapissa, Pänkäläinen kertoo.
Pakkasta suurempi uhka älylukoille on meri ja sen mukanaan tuoma suolaisuus. Tämäkin seikka on otettu huomioon.
– Älylukoille on tehty myös korroosiotestit, Pänkäläinen toteaa.
Hän muistuttaa myös siitä, että niinkin arkipäiväistä asiaa kuin älyavainten ja lukon käyttöä on hyvä opetella. Älyavain on syytä laittaa lukkoon rauhallisesti, jotta systeemi ehtii tunnistaa avaimen.
Se kullanarvoisin vinkki Aku Pänkäläiseltä tulee tässä.
– Aina kun olet poissa kotoa, laita ovi takalukkoon ja varmuuslukkoon. Se ehkäisee murtoja, oli lukko millainen tahansa.
Teksti: Jyrki Liikka