Lujabetong tehdas, Kungsängen

Lujabetoni: Tukholmassa hiljaista, pohjoisessa painetaan täysillä

Lujabetonin mukaan Ruotsissa on nähtävillä erikoispiirteitä rakentamisen markkinassa sen jakautuessa erilaisiin, toisistaan poikkeaviin markkinoihin. Suur-Tukholman alueella asuntorakentaminen on hiipunut, mutta pohjoisessa rakennetaan Lujabetonin mukaan edelleen voimakkaasti.

Lujabetong tehdas, Kungsängen

Lujabetonin mukaan Ruotsin rakennusteollisuus arvioi uudisasuntojen toteutuvaksi aloitusmääräksi tänä vuonna 44 000 asuntoa, kun luku vuonna 2018 oli 52 900. Tukholman ulkopuolella, esimerkiksi Göteborgissa, asuntorakentaminen on kuitenkin jatkunut vilkkaana, joten kyseessä on nimenomaan Tukholmaa koskettava romahdus.

Vaikka Tukholman alueen betonintuottajille kuluvan vuoden asuntorakentamisen betonimenekki on tähän mennessä 9 % viime vuotta alhaisempi, näkee Lujabetonin tytäryhtiö Lujabetong AB:n uusi toimitusjohtaja Sebastian Törner valoa tunnelin päässä.

– Tukholman asuntorakentaminen ei tule loppumaan vaan sen tarve tulee aina olemaan voimakasta polarisoitumisen sekä suuren muuttoliikkeen johdosta, Törner sanoo. Asuntoja tarvitaan edelleen, kun muuttoliike kasvukeskuksiin vain kiihtyy.

– Nyt Tukholman ydinkeskustan luksusasuntoihin painottuva ylikuumentunut asuntomarkkina vain normalisoituu ja rakentaminen painottuu kohtuuhintaiseen asuntorakentamiseen, Törner sanoo.

Lujabetong, valutyöt

Pohjois-Ruotsin voimakasta rakentamista selittää muun muassa kaupunkien siirtoprojektit, kun kaksi kaupunkia Kiiruna ja Jällivaara siirretään kaivostoiminnan alta kokonaisuudessaan toisaalle. Kiirunassa keskustan siirto on alkanut konkreettisesti; betonielementtejä toimitetaan uuteen kaupunkiin Lujabetonin mukaan huikeita määriä.

Lujabetonin osakkuusyhtiö Prefabmästarna Sverige AB on lisännyt kapasiteettiaan uusilla investoinneilla. Vuonna 2017 laajennettu Pohjois-Ruotsin Öjebynissä sijaitseva elementtitehdas valmistaa kaikkia asunto- ja toimitilarakentamisen betonielementtejä.

– Pohjois-Ruotsissa on erittäin hyvä markkinatilanne, kertoo Prefabmästarna Sverige AB:n vastanimitetty uusi toimitusjohtaja Fredrik Kristiansson.

Tukholman alueella toimiva Lujabetong AB valmistautuu jo täysillä kohti seuraavaa korkeasuhdannetta.

– Meillä on uuden ja modernin kolmannen tehtaamme myötä kaikki valmiudet tarjota asiakkaille huippupalvelua, kun suhdanne taas lähtee nousuun, sanoo Törner.