Oops Leppavaara rakennusvaihe
Oops Leppävaara rakennusvaihe. Kuva: NCC

Leppävaaran OOPS rakennetaan sataa vuotta varten

Espoon Leppävaaran Hatsinanpuistoon nousee uusi kaupallinen alue, jonka rakentamisessa korostuu kestävä kehitys. Elokuussa valmistuvat OOPS-toimistorakennukset on suunniteltu kestämään 100 vuotta. Kaukolämpö- ja kaukokylmäputkien reititykseen löytyi harvinainen ratkaisu.

Oops Leppavaara rakennusvaihe
Oops Leppävaara rakennusvaihe. Kuva: NCC

Hatsinanpuistoon rakennetaan vaiheittain lähes 80 000 neliömetriä toimisto- ja liiketilaa, vapaa-ajantiloja sekä hotelli. Rakennusyhtiö NCC Property Development Oy:n kehittämällä OOPS-konseptilla (Oasis of professionals) joutomaasta halutaan luoda urbaani puistonaapurusto, jossa hyvinvointi ja luonto tukevat liikkuvaa työelämää. Alueen suunnittelun ja toteutuksen jokaisessa vaiheessa otetaan huomioon ilmastonmuutoksen vaikutukset.

A-Insinöörit vastaa elokuussa valmistuvien kahden ensimmäisen toimistorakennuksen ja pysäköintitalon päärakennesuunnittelusta sekä betonielementtisuunnittelusta.

– Olemme ottaneet kaikissa materiaalivalinnoissa huomioon ekologisuuden ja pitkäkestoisuuden. Esimerkiksi toimistorakennusten julkisivuissa on käytetty erinomaisesti kestävää komposiittia. Yleensä toimistorakennusten iäksi luvataan 50 vuotta, mutta me olemme suunnitelleet talot kestämään seuraavat 100 vuotta, yksikönjohtaja Jukka Oja-Lipasti A-Insinööreistä kertoo.

NCC:n tavoitteena on saada rakennuksille kansainvälisen BREEAM-ympäristöluokituksen Excellent-sertifikaatti.

– Viisiportainen ympäristöluokitusjärjestelmä ohjaa suunnittelemaan ja rakentamaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä rakennuksia koko niiden käyttöiän ajaksi. Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki asiat suurista pieniin yksityiskohtiin. Esimerkiksi kaikkien vesihanojen tulee täyttää veden virtaamalle asetetut arvot, projektipäällikkö Riikka Rautavaara NCC:sta kertoo.

OOPS-toimistorakennusten erityispiirteenä ovat isot kattoikkunat, jotka tuovat valoa keskusaulaan. Ikkunoiden rakenteissa on otettu huomioon erityisesti vedenpitävyys ja huollettavuus. Talojen rakennusmateriaalina on muutenkin käytetty paljon lasia.

– Luonnonvalon hyödyntäminen on ekologista, mutta toisaalta suora auringonvalo kerryttää ylimääräistä lämpöä sisätiloihin. Rakennuksen muodot ja rakenteet suojaavat kovalta auringonpaahteelta. Esimerkiksi rakennuksen suuret valoaukot on sijoitettu varjoisiin syvennyksiin. Energiaa säästyy, kun ylimääräistä viilennystä ei tarvita, Jukka Oja-Lipasti kertoo.

Tilat on suunniteltu mahdollisimman muuntojoustaviksi. Osassa rakennusta ovat käytössä uudentyyppiset asennuslattiat, joiden avulla tekniikka, kuten sähkö- ja datakaapelit, saadaan asennettua lattian alle ja vietyä tiloista toisiin joustavasti.

OOPS lämmitetään kaukolämmöllä ja viilennetään kaukokylmällä.

– Kohteen erikoisuutena on, että myös tulevien, suunnitteluasteella olevien rakennusten kaukolämpö- ja kylmäputket kulkevat valmistuneen pysäköintitalon alla. On hyvin harvinaista, että kiinteistön alla kulkee muita kiinteistöjä palvelevia putkia. Etsimme A-Insinöörien ja kaukolämpötoimittajan kanssa ratkaisua, miten alueen kaukolämpö- ja kaukokylmäputket vedetään ja toimittajan johdolla päädyimme tähän harvinaiseen reititykseen, Riikka Rautavaara kertoo.