Kuopiolainen kylpylähotelli ryhtyy lämmittämään ja jäähdyttämään ilma-vesilämpöpumpuilla

 

Kuopiolainen kylpylähotelli tekee energiaremontin, joka leikkaa neljänneksen kiinteistön energiakuluista ja kolmanneksen hiilijalanjäljestä sekä parantaa olosuhteita. Jatkossa kiinteistöä lämmitetään ja jäähdytetään järeillä ilma-vesilämpöpumpuilla.

Suomen johtava energiapalveluyhtiö LeaseGreen parantaa Kuopion kupeessa sijaitsevan kylpylähotelli Kunnonpaikan energiatehokkuutta. Uusi tekniikka säästää energiaa ja parantaa kiinteistön olosuhteita.

Remontin myötä Kunnonpaikasta tulee lämmityksen osalta lähes kokonaan energiaomavarainen, ja sen energiakustannukset pienenevät neljänneksen. Kiinteistö tuottaa jatkossa suurimman osan tarvitsemastaan lämmöstä ilma-vesilämpöpumpuilla.

”Tämänkokoisen kiinteistön lämmitys maksaa satojatuhansia vuodessa. Siksi meille on tärkeää vähentää riippuvuutta kaukolämmön hinnankorotuksista”, kertoo Kunnonpaikan toimitusjohtaja Timo Juurakko.

Kunnonpaikka ei luovu kaukolämmöstä kokonaan, vaan se toimii lämpöpumppujen rinnalla veden lämmityksessä ja kovimmilla pakkasilla. Käytännössä kylpylähotellin tarvitseman kaukolämmön määrä pienenee lämpöpumppujen ja remontin ansiosta 76 prosenttia. Muutos näkyy selkeästi myös viivan alla: remontin avulla saatavat vuosisäästöt ovat suuremmat kuin remontin kuukausimaksut vuodessa.

”Iso remontti rahoitetaan kokonaan säästöillä. Saamme uudistettua kiinteistön vanhan tekniikan ja kurottua kiinni kertyneen korjausvelan”, Juurakko kertoo.

Nykyinen kiinteistötekniikka on suurelta osin alkuperäistä, ja sen vanhimmat osat ovat 1970-luvulta. Kiinteistön kerrosala reilut 19 000 neliötä, ja se on rakennettu pääosin 1970- ja 1980-luvulla.

Lämmitysmuodon vaihtamisen lisäksi nyt alkavassa remontissa uudistetaan kiinteistön rakennusautomaatio, ilmanvaihto ja jäähdytys. Vanha jäähdytysjärjestelmä osoittautui viime kesän helteillä liian heikkotehoiseksi.

”Normaalikeleillä laitteet toimivat hyvin, mutta kesän kovimmilla 32 asteen helteillä saimme jäähdytettyä hotellihuoneet vain 25-asteisiksi. Haluamme tarjota asiakkaille 22-asteisen hotelliyön myös kuumimpien kelien aikana.”

LeaseGreen kantaa vastuun projektin suunnittelusta, toteutuksesta ja rahoituksesta. Remontin jälkeen kiinteistö liitetään LeaseGreenin tekoälyohjattuun etävalvontaan, jonka avulla varmistetaan, että luvatut säästöt toteutuvat.

Vanhojen öljykattiloiden purkutyöt ja ilmastointilaitteiden uudistaminen on jo aloitettu. Kunnonpaikan energiaremontti valmistuu syyskuun puoliväliin mennessä.

Merkittävät ympäristövaikutukset

Korjausvelan pienentämisen ja säästöjen lisäksi hiilijalanjälki painoi vaakakupissa, kun Kunnonpaikassa mietittiin energiaremontin tekemistä.

”Haluamme olla edelläkävijä myös ympäristötietoisten ratkaisujen teossa, ja uusi teknologia mahdollistaa lähes päästöttömän energiantuotannon. Energiaremontti on taloudellisesti erittäin järkevä ja samalla erittäin hyvä teko ilmastonmuutoksen näkökulmasta”, toimitusjohtaja Timo Juurakko kertoo.

Kunnonpaikan energiaremontin ympäristövaikutukset ovat merkittäviä. LeaseGreenin laskelmien mukaan remontti pienentää hotellin hiilijalanjälkeä vähintään 36 prosenttia. Käytännössä sen CO2-päästöt pienenevät 476 tonnia vuodessa, mikä vastaa noin 50 suomalaisen omakotitalon päästöjä.

”Uskon, että asiakkaamme osaavat arvostaa Kunnonpaikan mittavaa ekotekoa.”

Suurten kiinteistöjen energiaremontteihin erikoistunut LeaseGreen on toteuttanut lukuisia energiatehokkuusprojekteja kylpylöihin, hotelleihin ja liikuntahalleihin.

”Me teemme kiinteistötekniikkaan kohdistuvat investoinnit hyvin suunniteltuna kokonaisuutena yksittäisten korjaustoimenpiteiden sijasta. Näin niistä saadaan mahdollisimman tuottavia”, kertoo LeaseGreenin toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto.

”Energiankäytön tehostaminen pienentää merkittävästi ylläpitokustannuksia ja tukee kylpylähotellin liiketoimintaa. Asiakkaan etu on aina myös meidän etu.”