Kuva: Lapti

Lapti toteuttaa uuden massiivipuu­rakenteisen päivä­­kodin Porvooseen

Vanha Huhtisen päiväkoti Porvoossa puretaan ja tilalle rakennetaan uusi massiivipuu­rakenteinen päiväkoti. Päiväkodin suunnittelusta, rakentamisesta sekä vanhan päiväkoti­rakennuksen purkamisesta vastaa Rakennusliike Lapti Oy. Rakentaminen alkaa kesällä 2024, ja uusi massiivipuu­rakenteinen päivä­koti on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2025.

Kuva: Lapti

Uusi päiväkotirakennus on kaksikerroksinen ja siihen tulee noin 210 varhaiskasvatus­paikkaa 10 ryhmässä. Päivä­kotiin tulee sekä suomen- että ruotsin­kielisiä ryhmiä. Ryhmätilat sijoitetaan pareittain siten, että kahden ryhmän yhteis­toiminta on sujuvasti järjestettävissä. Rakennuksen sydämessä sijaitsee kodikas ja rauhallinen ruokailu­tila, joka yhdistyy siirto­seinien kautta valoisaan salitilaan.

– Uuden päiväkodin toteutuksessa tulemme kiinnittämään erityistä huomiota toiminnallisuuteen. Lisäksi päivä­kodissa korostuu puu­rakentamisen tunnelma ja hyvä akustiikka. Panostamme myös rakennuksen ympäristö­vastuullisuuteen: päivä­kodista tulee erittäin tehokas niin hiili­jalanjäljen, energian­kulutuksen kuin elinkaari­kustannusten osalta. Kestävää rakentamista on myös toteuttaa laadukas tilaajan sekä käyttäjien toiveet huomioon ottava päivä­koti, kertoo Laptin aluejohtaja Tuomo Turkkinen.

Päiväkodin leikkipihalta tulee löytymään moni­puolisesti leikki­välineitä ja tilaa vapaalle leikille. Piha-alueille istutetaan runsaasti erilaista kasvillisuutta kuten kunttaa, niittyä, kukkivia pensaita ja varjoa luovia puita.

Rakennus on erittäin energiatehokas kokonaisuus, jossa yhdistyvät ekologiset massiivipuu­rakenteet ja laaja­mittainen omavarais­energian käyttö. Lämmitys- ja viilennys­energia tuotetaan pääosiin maalämpö­kaivoista ja sähkön­kulutuksesta merkittävä osa katetaan katolle asennettavalla aurinkopaneeli­järjestelmällä. Ilmanvaihto- ja valaistus­järjestelmät ovat erittäin energia­tehokkaita pienentäen edelleen osto­sähkön tarvetta. Rakennuksen kokonais­ala on noin 2 500 brm2.