Lämpöpumppuinvestoinnit kiinnostavat nyt kunnissa
Monessa Suomen kunnassa on jo tehty lämpöpumppuinvestointeja taloudellisten säästöjen aikaansaamiseksi ja päästöjen vähentämiseksi. Kyselyn perusteella investointien suurimmat haasteet liittyvät todellisten säästövaikutusten selvittämiseen ja tarjousten vertailuun.
Hallitus kannustaa tuoreessa ilmastosuunnitelmassaan uusiutuvan energian käyttöön ja öljyn vähentämiseen. Siirtymistä esimerkiksi lämpöpumppuihin edistetään polttoaineiden verotuksella. Valtionhallinto luopuu toimitilojensa öljylämmityksestä vuoteen 2025 mennessä ja kaikkia julkisia toimijoita kannustetaan samaan.
Kunnista löytyykin edelleen huomattava määrä öljy- tai sähkölämmitteisiä kohteita kuten päiväkoteja, urheiluhalleja ja vanhusten palvelutaloja, joissa lämpöpumppuinvestoinnilla saavutettaisiin huomattavia taloudellisia hyötyjä, kertoo Motivan asiantuntija Sami Seuna. Kunnissa investoinnin kannattavuutta tarkastellaan tyypillisesti takaisinmaksuaikoja vertailemalla. Seuna kuitenkin muistuttaa, että oleellisempaa olisi vertailla investointien elinkaarikustannuksia koko rakennuksen arvioidun jäljellä olevan käyttöajan pituudelta tai 20-30 vuoden aikajänteellä.
Motivan kyselyyn saatiin vastauksia lähes 70 kunnasta erityisesti teknisiltä isännöitsijöiltä ja kiinteistöpäälliköiltä. Noin 80 % vastaajista oli jo kokemusta lämpöpumppuinvestoinneista. Lämpöpumppuinvestointeja oli tehty pääosin energiansäästö- ja kustannussäästösyistä. Myös ympäristösyiden ja jäähdytysmahdollisuuksien kerrottiin painavan investointipäätöksissä. Lämpöpumppuinvestoinnin koetaan myös kasvattavan kiinteistön arvoa.
Hyvä suunnittelu ja hankintakonsultointi voi säästää tilaajalle merkittäviä summia
Hankinnan vaikeimpana osa-alueena pidettiin tarjousten keskinäistä vertailua ja todenmukaisten kustannusvaikutusten selvittämistä. Suurin osa kyselyyn vastanneista kertoi, että ennen kilpailutusta tehtiin kattava esisuunnittelu, mutta vain muutama vastaaja oli käyttänyt hankinnan apuna hankintakonsulttia.
– Suunnittelijan ja hankintakonsultin käyttö on tilaajan ehdoton etu. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan järjestelmän parempi toiminnan tehokkuus. Hankintakonsultin avulla myös kilpailutus ja tarjousten vertailu on helpompaa, Sami Seuna sanoo.
Lämpöpumppuinvestoinnit kiinnostavat myös palveluhankintana. Hankinnan palvelumalleista kaivataan kuitenkin enemmän tietoa.
Muiden kuntien kokemukset kiinnostavat
Kuntien teknisessä toimessa kaivataan tietoa erityisesti lämpöpumppuinvestointien kannattavuudesta ja lämpöpumppujen soveltuvuudesta eri kohteisiin. Myös muiden kuntien käytännön kokemukset kiinnostavat.
Seuna antaa muutaman vinkin potentiaalisten kohteiden löytämiseksi. – Ison energiankulutuksen sähkö- tai öljylämmityskohteet ovat usein otollisia jopa kaikille lämpöpumpputyypeille. Ilmalämpöpumpuille soveltuvat myös pienemmät kohteet, joissa ei ole vesikiertoista lämmönjakoa.
Syksyn aikana lämpöpumppuhankintaa pohtivien avuksi on luvassa uusia työkaluja. Motiva on laatimassa opasta kuntien ja taloyhtiöiden lämpöpumppuinvestointien tueksi. Myös Helsingissä lokakuussa järjestettävä tilaaja-toimittajatilaisuus tarjoaa tietoa erilaisista käytännön toteutuksista sekä kontakteja alan toimijoihin.