ABL-Laatat, Tripla1. Kuvaaja Sonja Meskanen

Laattatoimittaja: ”Triplan julkisivu puhdistaa Pasilan ilmaa kuin pieni metsä”

ABL-Laatat, Tripla1. Kuvaaja Sonja Meskanen

Triplan pääsuunnittelijana toimiva Arkkitehdit Soini & Horto oli käyttänyt aiemmissakin hankkeissa julkisivukeramiikkaa. Se sopii ekologisia arvoja painottavaan Tripla-hankkeeseen: se valmistetaan luonnonmateriaaleista ja kestää säävaihtelun.

”Koko hankkeessa on ollut jo kilpailuvaiheessa ekologinen kriteeristö rakennusmateriaaleille ja tekniikalle. Julkisivut ovat osa isoa kokonaisuutta. Keraamiseen laattaan päädyttiin tuotteen käyttöominaisuuksien vuoksi. Monimuotoisuus antaa suunnittelijalle valtavasti mahdollisuuksia toteuttaa hankkeen arkkitehtonisia tavoitteita”, suunnittelujohtaja Kalle Soini kertoo.

”Ympäristövaikutuksista ollaan kiinnostuneita enenevässä määrin koko ajan. Koko rakenne on suunniteltu energiatehokkaaksi, ja kaikki osaset tukevat kokonaisuutta. Julkisivun tulee olla designiltaan aikaa kestävä. Keraaminen julkisivu on materiaaleista pitkäkestoisimmasta päästä”, YIT:n hankintapäällikkö Ulla Judström toteaa.

”Julkisivukeramiikan vahvuuksia ovat kestävyys ja ulkonäön pysyvyys – se ei muutu ajan hampaan alla kuten muut materiaalit. Mielikuvituksella ei ole oikeastaan rajoja, sillä keraamisessa laatassa on niin paljon hienosäädettäviä elementtejä – muoto, koko, ladonta, suuntaus, pintakäsittely, kiiltoasteet ja värit. Suuri paletti tekee keramiikasta mielenkiintoisen”, Soini sanoo.

Ensimmäiset hahmotelmat Triplan julkisivulaatasta tehtiin neljä vuotta sitten, ja muotoiluprosessi jatkui tilaukseen asti. Lopullinen laatan ulkoasu on monen vaiheen ja monen osaajan yhteistyön tulos. Triplan oma julkisivulaatta on vaalea, lasitettu ja profiililtaan kolmiulotteisen aaltoileva. Sen pintaan on digitulostettu savelle tunnuksenomaisia mineraalipilkkuja. Lopullinen ulkoasu kunnioittaa keramiikan perinteitä.

ABL-Laatat, Tripla2. Kuvaaja Sonja Meskanen

”ABL-Laatat ja Agrob Buchtal ovat kantaneet kortensa kekoon tuotekehityksessä. Olemme tehneet useita testauksia eri pinnoitteilla, eri laattamuodoissa, pintakäsittelyillä ja väreillä. Prosessi on ollut vuosien mittainen”, Soini sanoo.

Triplan julkisivulaatassa on HT- eli titaanioksidipinnoite. Sen etuja valmistajan mukaan ovat antibakteerinen vaikutus, helppo puhdistettavuus ja kyky hajottaa ilman epäpuhtauksia. Valmistaja toteaa myös, että HT-pinnoite hajottaa ilman epäpuhtauksia; Triplan 25 000 neliön julkisivu puhdistaa ilmaa kuin pieni lehtipuumetsä.

”Ympäristövaikutukset ja energiatehokkuus ovat koko Triplan mittakaavassa tärkeitä. Ilmaa puhdistava ominaisuus oli yksi tuote- ja toimittajavalintaan vaikuttanut merkittävä kriteeri. Luotimme saksalaisen valmistajan tekemiseen. Agrob Buchtal on ollut alalla pitkään. Tehdaskäynneillä näkemyksemme tuotteen ja toimittajan laadusta ja luotettavuudesta syveni”, Judström sanoo.

”Ainahan se jännittää, miten julkisivulaatta käyttäytyy eri valo-olosuhteissa luonnossa. Täytyy sanoa, että Triplan laatta oli todella onnistunut. Olemme käyneet tutkimassa sitä eri tilanteissa. Kun ajan Länsiväylää pitkin kaupunkiin, Tripla näkyy ja kimaltelee aamun valossa Lauttasaaren sillalle saakka todella komeasti”, Soini kiittelee.

Tripla valmistuu vuoden 2019 lopussa.