Havainnekuva Laakson yhteissairaalasta.
Alueelle nousee uusi päärakennus, johon sijoittuu 772 sairaansijaa.

Laakson yhteissairaala -hankkeeseen kuuluvan Ohkolan sairaalarakennuksen rakentaminen käynnistyy

Laakson yhteissairaala -hankkeeseen kuuluvan Ohkolan sairaalarakennuksen rakentaminen käynnistyy

SRV, Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaala, Laakson LATU -ryhmittymä, Unitas-ryhmittymä ja Granlund ovat allekirjoittaneet tilauksen Laakson yhteissairaala -hankkeeseen kuuluvasta Mäntsälän Ohkolaan rakennettavasta oikeuspsykiatrian sairaalarakennuksesta. Ohkolaan rakennettavan uudisrakennuksen tilaus on arvoltaan noin 38 miljoonaa euroa.

Helsingin kaupunki ja HUS uudistavat Laakson sairaala-alueen vuosien 2022–2030 aikana. Alueelle nousee uusi päärakennus, johon sijoittuu 772 sairaansijaa. Sairaalatoiminta uusissa ja peruskorjattavissa rakennuksissa käynnistyy vaiheittain alkaen vuodesta 2027.

Hanke toteuttaa myös uuden oikeuspsykiatrian sairaalarakennuksen Ohkolaan Mäntsälään. Yksikerroksinen uudisrakennus nousee Ohkolan nykyisen sairaalarakennuksen viereen. Noin 8000 bruttoneliömetrin laajuiseen uudisrakennukseen tulee Ohkolan sairaalan tämänhetkistä toimintaa ja 56 potilaspaikkaa. Tavoitteena on, että rakentaminen alkaa työmaan perustamisella ja alueen aitaamisella kesällä. Ohkolan uudisrakennus valmistuu tämänhetkisen suunnitelman mukaan keväällä 2026.

Laakson yhteissairaala -hanke etenee aikataulussa ja sairaala-alueella tehdyt massiiviset niin maan päällä kuin maan alla tehdyt louhintatyöt ovat loppusuoralla.

Elinkaaritavoitteet ohjaavat suunnittelua ja toteutusta

Laakson yhteissairaala -hankkeen tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa uudisrakennukset niin, että niiden energiatehokkuus on vähintään 10 % kansallista määräystasoa parempi sekä EU:n ympäristöluokittelu taksonomian mukainen. Lisäksi hankkeessa peruskorjataan kaksi olemassa olevaa rakennusta, joiden energiatehokkuus paranee perusparannuksen yhteydessä.

Huhtikuussa 2021 SRV on tiedottanut pörssitiedotteella allianssisopimuksen solmimisesta ja hankkeen arvon olevan noin 730 miljoonaa euroa. Kustannusten noustua ajankohdasta, jolloin tilaajan ensimmäiset kustannusarviot ovat valmistuneet, hankkeen arvo SRV:lle on tällä hetkellä noin 800 miljoonaan euroa.